• 24 Kasım 2023 08:47
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Türkiye, Avrupa emeklisi için ucuzluğu nedeniyle tercih edilecek

Bu haberi dinleyin
24 Kasım 2023 Türkiye, Avrupa emeklisi için ucuzluğu nedeniyle tercih edilecek

 

Avrupa ülkelerinde enflasyon nedeniyle emeklilerin yaşam koşullarındaki sıkıntıya çözüm arayışı devam ediyor.

Bu amaçla emeklilerin yaşayabilecekleri ülkeler araştırıldı.

Araştırmaya göre Türkiye Avrupalı emekliler için yaşanabilecek en ucuz ülke.

WTM raporuna atıf

Araştırmada Londra WTM’de yayınlanan 2024 için ülkelerin alabileceği ziyaretçi sayıları tahmininde Türkiye’nin ilk 10’da ikinci sıraya çıkabileceği öngörüsüne atıfla bulunularak bu raporda yapılan değerlendirmelerin de Avrupalı emeklilerin Türkiye’yi tercih edeceğine ilişkin verileri desteklediği belirtiliyor.

Araştırmada “Ucuzluğu nedeniyle emeklilerin tercih edeceği Türkiye’nin 2024 yılında Avrupa'nın en çok ziyaret edilen ikinci ülkesi unvanını Fransa'dan devralacak gibi görünüyor” ifadesine yer veriliyor.

İngiltere'ye göre yaşam maliyeti dörtte bir

Emekliler için; sağlık olanakları ve hizmetleri, güvenlik, günlük yaşam koşullarının da ölçü alındığı araştırmaya göre Avrupalı emeklilerin ülkeleri dışında yaşayabilecekleri en ucuz ülke Türkiye. Araştırmaya göre Türkiye,lık ortalama 422 sterlin ile en düşük yaşam maliyetine sahip Avrupa ülkesi.

İngiltere’de emekli maaşının, eşdeğer yaşam maliyetinin 1.652 sterlin olduğu belirtiliyor.

Araştırmanın emekliler için; bin kişiye düşen evrensel sağlık hizmeti, bin kişi başına düşen hastane ve yatak sayısı, bin kişi başına suç oranı ile emekliler için yaşam maliyetinin karşılaştırıldığı verilere göre Türkiye ilk sırada.

Araştırmaya göre emekliler Türkiye'de kendilerini güvende hissedebileceği belirtilerek suç oranının 100.000 kişi başına 214 hırsızlık kaydıyla, anket yapılan ülkeler arasında en düşük düzeyde olduğu belirtiliyor

En pahalı İrlanda

Araştırmada ikinci sırada yer alıyor.

Araştırmaya göre, tasarruflarını ve emeklilik fonlarını korumak isteyen emekliler için, 894 sterlin ortalamalık yaşam maliyetiyle, analiz edilen yerler arasında ikinci en düşük yaşam maliyetine sahip ülke.

Yaşam masrafları açısından üçüncü en ucuz ülke ise genel sıralamada 7. sırada yer almasına rağmen diğer ölçüler de dikkate alındığında 3. Sırada Portekiz var.

Bu arada İrlanda’nın Avrupalı emekli için en iyi 20 yer arasında İrlanda'nın en pahalı yer olduğu belirtiliyor. Emekliler için Türkiye’delık ortalama yaşam maliyeti 422 sterlin iken bu akam İrlanda’da 1.930 sterlin. Bu’den de yüksek.