Türkiye'de Hayat Alman Emekliler İçin de Zor
ZDF, 6 Haziran’da yayınlayacağı özel dosyada Türkiye’ye yerleşen Alman emeklilerin yaşamını ekranlara taşıyacak. “Rentnerglück Türkei – Viel Sonne fürs Geld” (Türkiye’de Emeklilik Mutluluğu – Paranın Karşılığında Bol Güneş) adlı program, özellikle Alanya’da yaşayan Almanların deneyimlerine odaklanıyor.
Programda Türkiye, yıllardır Alman emekliler için “uygun maliyetli güneş ülkesi” olarak tanımlansa da, son yıllardaki yüksek enflasyon ve yaşam maliyetlerindeki artış dikkat çekiyor. Yayında görüşlerine yer verilen Alman emekli Heidi, Türkiye’deki hayat pahalılığının artık ciddi şekilde hissedildiğini belirterek, “Ben euro emekli maaşı aldığım için idare ediyorum ama Türkler için durum gerçekten çok zor” ifadelerini kullanıyor.
ZDF’nin haber dosyasında, özellikle son yıllarda hızla yükselen enflasyonun Türkiye’deki yabancı yerleşiklerin yaşamını da etkilediği vurgulanıyor. Programda Türkiye’de resmi enflasyonun 2025’te yüzde 35’e yaklaştığına dikkat çekiliyor.
Haberde ayrıca Alanya’da yaklaşık 9 bin 200 Alman’ın yaşadığı belirtilirken, bölgedeki Alman topluluğunun giderek daha görünür hale geldiği aktarılıyor. Ancak program, Türkiye’ye taşınmanın yalnızca “ucuz yaşam” meselesi olmadığının da altını çiziyor.
Yayında yer verilen Alman emeklilerin önemli bölümünün Türkçe bilmeden ve yerel kültüre tam adapte olamadan yaşam kurmaya çalıştığına dikkat çekilirken, bunun özellikle yaşlılık döneminde ciddi sosyal zorluklar yaratabileceği vurgulanıyor.
Bazı Alman emeklilerin ise Türkiye’ye tamamen yerleşmek yerine “90 gün Almanya – 90 gün Türkiye” modeliyle yaşamayı tercih ettiği ifade ediliyor. Bunun temel nedenleri arasında oturum izni prosedürleri ve Almanya’daki aile bağları gösteriliyor.
Program, Türkiye’nin uzun yıllardır Avrupa’daki emekliler için cazip görülen “düşük maliyetli yaşam merkezi” imajının artık eskisi kadar güçlü olup olmadığı sorusunu da yeniden gündeme taşıyor. Özellikle artan kira, gıda ve günlük yaşam maliyetlerinin, yabancı yerleşiklerin Türkiye tercihlerini orta vadede etkileyebileceği değerlendiriliyor.
Kaynak: presseportal








Lütfen Bekleyin.