• 23 Haziran 2022 16:14
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Türkiye'de tax free alışverişleri üç kat arttı

Bu haberi dinleyin
23 Haziran 2022 Türkiye'de tax free alışverişleri üç kat arttı

Salgın sürecinin hafiflemesinin ardından dünyada tax free alışveriş hacmi hızla artarken, Türkiye'de 2019'a göre üç kat büyüyen KDV iade (tax free) alışverişin yüzde 40'ını Kuveyt, İran,, İsrail ve'dan gelen ziyaretçiler gerçekleştirdi.

Tax free şirketi Global Blue Türkiye, Genel Müdürü Selim Şeyhun, Türkiye'deki tax free alışverişlere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın ilklarında Avrupa kıtasındaki tax free alışveriş hacminin salgının başından beri en yüksek seviyelerine ulaştığını, özellikle Körfez ülkeleri, Amerikalılar ve bölgesel turistlerden gelen bu dönüşün kuvvetli bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Türkiye'de durumun Avrupa'ya göre daha iyi gittiğini, Türkiye'de diğer Avrupa ülkelerine görein geri dönüşünün daha kuvvetli yaşandığını ifade eden Şeyhun, turistlerin hem alım güçleri hem de işlem başına olan ortalama harcamalarının yükseldiğini kaydetti.

Turist profili değişti

Free Shop müşteri profilinin değiştiğini belirten Şeyhun şunları söyledi: 

"2019 yılında tax free alışveriş datasını incelediğimizde ilk sırada yüzde 16 ile Çin yer alıyordu. Çin'i, Kuveyt, Suudi Arabistan, İran, Katar ve takip ediyordu. 2022 yılına baktığımızda ise çok önemli olan Çin ve Suudi Arabistan'dan turistleri göremiyoruz. 

İlk sırada yüzde 11'lik bir dilim ile Kuveyt, arkasından da İran,, İsrail ve Ruslar geliyor ve bu ilk 5 ülke toplam tax free alışverişin yüzde 40'lık kısmını oluşturuyor. 

Her ne kadar toplamda en büyük payı Kuveyt alsa da İsrail aslında en büyük ilerlemeyi sağlayan ülke oldu. 

Verileri incelediğimizde 2019'a göre tax free alışverişlerinde yüzde 300 büyüme olduğunu gözlemliyoruz. 2019 ile 2022 arasında negatif olarak en büyük kayıp Çin ve Suudi Arabistan'dan ziyaretçilerden geldi. Buna karşılık en iyi kazanımı ve İsrail'den elde ettik."