• 01 Ocak 2024 22:37
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Türkiye’nin 3. kaynak pazarı İngiltere’de acenteler ve tur operatörleri zorda. İflaslar artacak

Bu haberi dinleyin
01 Ocak 2024 Türkiye’nin 3. kaynak pazarı İngiltere’de acenteler ve tur operatörleri zorda. İflaslar artacak

Türkiye’ninde 3. Kaynak pazarı haline gelen’de seyahat pazarı 2023 yılını iyi geçirdiği halde firmaların mali zayıflıkları nedeniyle 2024’te özellikle seyahatleri ve tur operatörleri arasında iflasların yaşanabileceği bildirildi.

Bu durumun Türkiye'nin 2024 yılı için yüksek beklenti içinde olduğu de yaz sezonuna olumsuz yansıyacağı belirtiliyor.

5.817 şirketi kapsayan araştırma 

Opus Business Advisory Group'un araştırmasına göre'deki seyahatleri ve tur operatörlerinin genel mali yapısının "normalin çok altında" olduğu, sektörün bu kesimi için açık "alarm zilleri" çalıyor.

5.817 seyahat şirketinin raporlarındaki verilerin baz alınarak yapıldığı bildirilen araştırmaya göre şirketlerin ortalama finansal notu 100 üzerinden 38.

‘Zombi’ şirketler

Araştırmada ekonominin diğer sektörlerinde bu rakamın 100 üzerinden 48 civarında olduğu bunun da sektörünün ekonominin diğer sektörlerine göre daha kırılgan olduğunu gösterdiğine işaret ediliyor.

Araştırma sonuçlarının bir başka endişe kaynağının da, bilançoları negatif olan ve yükümlülükleri varlıklarının değerini önemli ölçüde aşan seyahat "zombi şirketlerinin" sayısının yüksek olası.

İflaslara karşı temkinli

Analistler olası iflaslara karşı temkinli davranıyor. Ülkedeki seyahatlerinin üçte birinin toplam varlıkları yalnızca 25 bin sterlin veya daha az. Ancak uzmanlara göre bazı iyi haberler de var. Seyahat şirketleri en azından "kredilerini azaltma konusunda önemli ilerleme" kaydetti velerini Temmuz 2021'de şirket başına 765 bin sterlinden şu ana kadar şirket başına ortalama yüzde 47 oranında 404 bin sterline düşürdü.