• 30 Eylül 2021 22:44
  • 0
  • 5 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

"Türkiye, turizmde yüzünü AB'den Rusya'ya çeviriyor. Ziyaretçide Avrupa düşüyor BDT yükseliyor"

Bu haberi dinleyin
30 Eylül 2021 "Türkiye, turizmde yüzünü AB'den Rusya'ya çeviriyor. Ziyaretçide Avrupa düşüyor BDT yükseliyor"

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip ile Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi’deki görüşmesi uluslararası alanda değerlendirilirken’nın SesiRadyosu Deutsche Welle (DW) Türkçe’de konuyu açısından değerlendiren bir haber yayınlandı.

“Türkiye,de yüzünü AB'den'ya çeviriyor” başlıklı haberde, Putin-Erdoğan buluşması ve yapılan açıklamalara değinilirken “Rusya'nınde Türkiye'ye verdiği destek, iki ülke liderinin buluşmasında da gündeme geldi” deniyor. 

“Avrupa yerine’ya yakınlaşıyor”

İki liderin baş başa görüşme öncesi yaptıkları açıklamada’ın "Özelliklede vermiş olduğunuz destek sebebiyle de çok çok teşekkür ediyorum. Rus dostlarımızın Türkiye'yi tercih edişlerinden dolayı da minnettarız" sözleri aktarılarak “Türkiye,de yüzünü AB'den'ya çeviriyor” değerlendirmesi yapılıyor.

Rusya Avrupa ile yer değiştirdi

Türkiyeinde pazarların ağırlığı değişti Türkiyei içinde Avrupa'nın payı düşerken, ve BDT ülkelerinin ağırlığı arttı.

2019 yılının ilk 8ında yüzde 34 olan Avrupa OECD ülkelerinden gelenlerin toplam ziyaretçi içindeki payı 2021 yılınınnı döneminde yüzde 30’a düştü.nı dönemde başını’nın çektiği BDT ülkelerinin payı yüzde 29’dan yüzde 36’ya yükseldi.

Haberde Akdeniz'in önemli merkezlerinden olan Türkiye’nin TL'deki tarihi değer kaybına rağmen zor bir sezon geçirdiği belirtilirken, “AB ülkelerinde "pandemi riski yüksek" algılanan Türkiyede Avrupa yerine ile yakınlaşıyor” yorumu yapılıyor.

“Türkiye ‘Riskli ülke”

Aram Ekin Duran imzalı haberde şöyle deniyor:

Türkiye ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan sektörü, ülkede ilk resmi Covid-19 vakasının açıklandığı 13 Mart 2020 tarihinden bu yana tarihinin en ciddi krizini yaşıyor.

Pandemi önlemlerinin Haziran 2021'de kaldırılmasıylade canlılık yaşansa da ülkenin merkezleri sayılan Akdeniz ve Ege bölgelerinde meydana gelen orman yangınları,deki umutları zayıflattı. Orman yangınlarının olumsuz etkisi kısa sürede atlatıldı ancak, ve Fransa gibi ana pazarlarında Türkiye'nin hala "riskli ülke" olarak algılanması, hesapları bozdu. Türk Lirası'nın Euro karşısında en düşük değerine inmesine rağmen, Avrupa'dan beklenen turist akını gerçekleşmiyor.

Gözler artık AB'de değil,'da

Bu durum Türkiye'nin stratejisinde de değişime neden oluyor. Örneğin pandemi öncesine kadar Alman ve turistlerin en çok rağbet ettiği ülkelerden biri olan Türkiye, artık Avrupa ülkelerinden çok ve'dan turist ağırlıyor.

Türkciler de pandemi sonrası dönemde bugüne kadar ana pazarı olan Avrupa ülkeleri yerine,, ve Orta Asya ülkelerine dümen kırmış durumda.

Erdoğan, Putin'e teşekkür etti

Rusya'nınde Türkiye'ye verdiği destek, iki ülke liderinin buluşmasında da gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'deki yaklaşık 2 saat 45 dakika süren baş başa görüşme öncesi yaptığı açıklamada, "Özelliklede vermiş olduğunuz destek sebebiyle de çok çok teşekkür ediyorum. Rus dostlarımızın Türkiye'yi tercih edişlerinden dolayı da minnettarız" dedi.

En fazla turist'dan geliyor

Kültür velığı verilerine göre, Türkiye'ye gelen turist sayısı, Ağustosında 3 milyon 982 bin ile Temmuzının altında kaldı. Ancak geçen yılın Ağustosına göre turist sayısındaki artış yüzde 119 oldu.  Temmuzında yabancı ziyaretçi sayısı 4 milyon 360 bin ile 21ın zirvesini görmüştü.

Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde ise yabancı sayısı geçen yılınnı dönemine göre yüzde 93,94 artış göstererek 14 milyon 70 bin 771 oldu. 2019 yılında 45 milyon turisti ağırlayan Türkiye, pandemi kısıtlamaları ile geçen 2020 yılında sadece 12,7 milyon turist ağırlayabilmişti.

Ağustosında en fazla turist 906 bin ile'dan geldi. Onu 611 bin ile ve 324 bin ile takip etti. İlk 5'te yer alan diğer ülkeler ise Bulgaristan ve İran oldu. Şu anda sezonunun yüzde 60-70 pazarı ağırlıklı olarak devam ettiği belirtiliyor.

Avrupa'da "Türkiye riskli" algısı

Türkiye'ninde önde gelen pazarlarından olan, 17 Mayıs 2021 tarihinde Türkiye'yi kırmızı listeye almıştı. Tüm yaz sezonu boyunca Türkiye'ye ilişkin seyahat yasağını sürdüren, 18 Eylül'de Türkiye'yi listeden çıkardı. Ardından ilk kafilesi 4 sonra 24 Eylül tarihinde Antalya'ya indi. Yılsonuna kadar 200 bin turistin Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

17 Haziran 2021'de Türkiye'yi kırmızı listeden çıkaran Fransa ise, aradan geçen 2 sonunda vaka sayılarının artması ile birlikte, 27 Ağustos'ta Türkiye'yi yeniden kırmızı listeye dahil etti. Türkiye, Avrupa Birliği'nin oluşturduğu "güvenli ülke listesi"nde de bulunmuyor. AB'nin listesi, üye ülkeler için tavsiye niteliği taşıyor ve bağlayıcılığı bulunmuyor.

Turizmciler Avrupa'ya tepkili

Türkciler, başta olmak üzere Avrupa ülkelerininde Türkiye'ye çifte standart uyguladığı görüşünde. Özellikle'nin Türkiye'yi pandemi süresince ülke seyahatlerinde karantinayı zorunlu tutan "kırmızı liste"den yaz mevsimi boyunca çıkarmamış olması, eleştirilerin odağında.

"Alman turist sayısı yüzde 45 düştü"

Son yıllara kadar Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülkelerin başında gelen'dan Türkiye'ye tatile gelenlerin sayısında da dramatik bir düşüş yaşanıyor., 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren Türkiye'yi "Yüksek Riskli" ülkeler listesinden çıkararak "Riskli" ülke kategorisine aldı.

Rusya tüm kısıtlamaları kaldırdı

Pek çok Avrupa ülkesinde, Türkiye'ye gerçekleştirilecek seyahatlere ilişkin kısıtlama ve uyarılar devam ederken, ise Türkiye ile karşılıklı uçak seferlerine getirilen kısıtlamaları 22 Haziran'da tamamen kaldırdı. Gerek gerekse, 2021'in yaz sezonunda pandemi ve orman yangınlarına rağmen Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler oldular.