• 04 Mart 2024 08:06
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Uluslararası Kars Konferansı’nda yerel mutfak ve gastronominin önemine dikkat çekildi

Bu haberi dinleyin
04 Mart 2024 Uluslararası Kars Konferansı’nda yerel mutfak ve gastronominin önemine dikkat çekildi

Kars’ın zengin ve özgün mutfak kültürü ile uluslararası alana çıkarılabileceği belirtiliyor.

“Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi” başlıklı üç günlük Uluslararası Kars Konferansı’na katılanlar Kars’ın zengin yerel mutfak ve gastronominin kültürü ile uluslararası ekildi alana çıkarılabileceğini söyledi.

Konferans; UNESCO, UNFWP, OceanLab, COP24, EUSALP gibi uluslararası kuruluşlardan konuşmacıların katıldı. Konferans kapsamında düzenlenen panellerde; 'Yöresel Gastronominine Etkisi', 'İklim Değişikliğinin Dağ ve Kışi ile Kayak Merkezlerine Etkileri ve Bu Yönde Avrupa'da Alınan Önlemler ile En İyi Örnekler' ve 'Zaman ve Tarihe Yolculuk: Kars'ın Kültürel Miras ve Tarih Alanlarındaki Zenginliği' konuları ele alındı.

Kars peyniri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeli!

Kars İl Kültür ve Müdürlüğü Konferans Salonu’ndaki konferansta konuşan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, uluslararası arenada tanınabilmek için yerelde çalışmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Oğuz “Kars peyniri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne neden girmesin? Önemli olan yereldeki faaliyetler. Yerelde çalışmazsanız ulusalda ya da uluslararası platformda ‘bu listeye girin’ diye kapınızı çalmazlar” dedi.

Kars mutfağı

Toplantıda konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı Teknik Danışmanı Yalçın İnam, “Kars ile ilgili faaliyetleri 12a yayılmalı ve yöresel ürünlerin 12 satın alınabileceği platformlar oluşturulmalı, yemek festivalleri düzenlenmeli” dedi.

Şef Rudolf van Nunen ise Kars mutfağının tanıtılması için yarışmalar düzenlenebileceğini ve Kars peynirlerinin hikâyelerinin sosyal medya aracılığı ile yayılabileceğini belirtti. 

Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Fakültesi’nden Doç Dr. Seda Derinalp Çanakçı da yerel lezzetlerin tanıtılmasının önemine dikkat çekerek “Kars’a gelen turistlerin yüzde 84’ü mutfağı için geliyor. 11 çeşit kaz yemeği var, bunların hepsini tanıtarak kaz etini öne çıkarabiliriz.” dedi.