• 17 Nisan 2021 01:11
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Umudu aşıya bağlamayın, Hesabınızı uzun vadeye göre yapın”

Bu haberi dinleyin
17 Nisan 2021 “Umudu aşıya bağlamayın, Hesabınızı uzun vadeye göre yapın”

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Örgütü'nün (UNWTO)virüsü ile ilgili son gelişmeler üzerine dünyainin yeniden başlayabileceğine ilişkin öngörü, beklenti ve senaryoların güncelledi.

UNWTO’nun yeni senaryolarını değerlendirmelerini Manuel Butler Halter, “Aşılar işin yalnız bir parçasıdır. Kilit nokta.i yeniden başlatmaya yönelik birleşik ve uyumlu yaklaşımdır” diyor.

Birgün Gazetesi’nden Didem Mercan’a konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Örgütü'nün (UNWTO) üst düzey yöneticilerinden Manuel Butler Halter, “Pandeminin yarattığı şok, için kalıcı olabilir mi? sorusuna verdiği yanıtta şunları söylüyor: 

Buaynı zamanda sürdürülebilirliği ve kapsayıcılığıin geleceğinin merkezine yerleştirmek için bir fırsat. 

Aşılama diğer faktörlere bağlı

Evet, salgın bir şok oldu.’nun verileri, neredeyse bir gecede, küresel turist sayısının 1990'dan beri görülmeyen seviyelere düştüğünü gösterdi. Ancak dirençlidir. Seyahate olan ilgi asla kaybolmaz ve için önemli ölçüde bastırılmış talep olduğunu biliyoruz.

En son verilerimize dayanarak önümüzdeki yıl için tahminlerimizi güncelledik. 

Kısıtlamaların ne zaman kaldırıldığına, güven ve aşılama programlarının başarısı gibi diğer faktörlere de bağlı olarak iki olası senaryo ürettik.

İki senaryo

İlk senaryo, temmuzında bir toparlanmaya işaret ediyor. Bu, 2020'nin tarihi düşüklüğüne kıyasla 2021 yılı için uluslararası turist gelişlerinde yüzde 66’lik bir artışla sonuçlanacak. 

Ancak gelişler yine de 2019'da kaydedilen seviyelerin yüzde 55 altında kalacak.

İkinci senaryo ise Eylülında, geçen yıla göre turist gelişlerinde yüzde 22'lik bir artışa yol açacak potansiyel bir toparlanmaya işaret ediyor. Yine de bu, 2019 seviyelerinin yüzde 67 altında olacaktır. 

Daha uzun vadede baktığımızda ise, dünyanın her yerinden önde gelen profesyonellerinden yararlanan Uzmanlar Paneli,in iki buçuk ila dört yıl içinde pandemi öncesi seviyelere dönmesini bekliyor. Bununla birlikte, durumun gelişmeye devam ettiğini ve öngörüleri zorlaştıracağını vurgulamalıyız.

'Aşı Pasaportu' fikri yeni değil

Manuel Butler Halter, Avrupa Birliği'nin tartıştığı muhtemel bir aşı pasaportu ile ilgili olarak da şunları söylüyor:

'Aşı Pasaportu' fikri yeni değil. Bazı yerler uzun zamandır turistlerden çeşitli virüslere ve enfeksiyonlara karşı aşı kanıtı göstermelerini istiyor. Ancak aşıların,Covid-19 salgınının ardındani yeniden başlatmaya yönelik çözümün yalnızca bir parçası olduğunu vurguluyoruz. Negatif testin kanıtı ve takibinin yanı sıra farklı ülkeler ve varış noktaları arasındaki protokollerin koordinasyonu da çözüm için rol oynuyor. 

UNWTO,in ve getirdiği faydaların herkese açık, kapsayıcı verımcılık içermemesini sağlamak için çalışmaktadır. Bu durum böyle kalmalıdır.