• 14 Mart 2024 00:38
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

"Vizeyi kaldırın, ülkeniz ve dünya turizmine katkıda bulunun"

Bu haberi dinleyin
14 Mart 2024 "Vizeyi kaldırın, ülkeniz ve dünya turizmine katkıda bulunun"

Başta AB üyesi ülkelerin uyguladığı Schengen olmak üzere son yıllarda hızla büyüyen vize sorunu Birleşmiş Milletler Dünya Örgütü’nün (UNWTO) gündeminde..

UNWTO’nun hazırladığı raporda vize politikalarının uluslararasıi etkileyen en önemli hükümet formaliteleri arasında olduğu belirtiliyor.

Dünya genelinde vize uygulamalarına ilişkin düzenlemelerin kapsamlı biçimde incelendiği  "Turizm Vize Açıklığı Raporu"nda  destinasyonlarıni ne ölçüde kolaylaştırdığı, amaçlı vize kolaylığı açısından ülkelerin kapıda vize, e-vize, klasik vize ve karşılık beklemeden vizeyi tek taraflı olarak kaldıran ülkeler inceleniyor. 

Çin örneği

Raporda konuyla ilgili şu örnekler veriliyor:

• Çin, 1 Aralık 2023 ile 30 Kasım 2024 tarihleri arasında Fransa,, İtalya, Hollanda, ve Malezya'dan normal pasaport sahipleri için tek taraflı vizesiz giriş politikası uygulamaya koydu. 

• Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi’nin Çin'e vizesiz seyahat politikası, altı ülkeden seyahatleri kolaylaştırıyor.

• Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), 2024 ile 2025 yılları arasında uygulanması planlanan Birleşik Körfez Turist Vize Sistemi teklifini onayladı. Bu vize rejimi, bireylerin Körfez İşbirliği Konseyi'nin altı üye ülkesinden birkaçını ziyaret etmesine olanak tanıyacak.

Malezya örneği

• Aralık 2023'te Malezya vize serbestleştirme planını duyurdu. Yabancı turist çekmek ve milli gelir elde etmek. Bahsedilen önlemler arasında, 1 Aralık 2023'ten 31 Aralık 2024'e kadar geçerli olmak üzere Çin ve Hindistan vatandaşlarına yönelik vize muafiyeti ve vize geçerlilik süresinin üçdan altıa uzatılması yer alıyor. 

• Kenya, Ocak 2024'ten itibaren elektronik seyahat iznini uygulamaya koydu. 

Turizmde avantaj sağlıyor

Raporda son yıllarda uluslararasıin hızlı büyümesiyle birlikte vizelerin ve diğer seyahat belgelerinin kalitesi, güvenilirliği ve işlevselliğinin de geliştiği belirtilerek özellikle küresel salgın (Pandemi) ortamı ve sonrasında bazı ülkelerin karşılıklılık ilkesine bakmadan tek taraflı olarak vizeyi kaldırdığı, bundan dade önemli avantaj elde ettiği belirtiliyor.

Bölgesel anlaşmalar

Konuyla ilgili olarak şöyle deniyor: “Turizm sektörünün büyümesine katkıda bulunan seyahatin kolaylaştırılması konusunda büyük ilerleme kaydedildi. Seçilmiş ekonomik ve siyasi bloklar arasında, karşılıklı olarak vize zorunluluğundan muaf tutulmasını sağlayan bölgesel anlaşmalar özellikle dikkate değerdir.

Vizenin caydırıcı etkisi

Ancak kaydedilen ilerlemeye rağmen mevcut vize politikaları hâlâ çoğunlukla yetersiz, verimsiz ve uluslararası seyahat edenler için gereksiz bir yüktür.

Seyahat edenler vizeleri esas olarak masraflı bir formalite olarak görüyor. İster ücret şeklinde uygulanan doğrudan parasal maliyet, ister mesafeyi, sırada beklerken geçirilen süreyi ve sürecin karmaşıklığını içerebilen dolaylı maliyetler olsun Vize almanın maliyeti belirli bir eşiği aşarsa, potansiyel yolcuları o destinasyona yolculuk yapmaktan caydırabilir veya daha kolay erişilebilen alternatif bir varış noktasını tercih etmeye yöneltir.”