Yazın Ağırlığı Azalıyor, “Ara Sezon” Öne Çıkıyor: Avrupa’da Turizm Talebi Dengeleniyor
Avrupa turizm pazarında seyahat alışkanlıkları değişiyor. Lastminute’un Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’yı kapsayan verilerine göre, tatil talepleri artık yalnızca yaz aylarına yoğunlaşmıyor; sonbahar, kış ve yılın başındaki “omuz sezonu” (shoulder season) dönemleri giderek daha fazla tercih ediliyor.
Bu eğilim, turistlerin yoğun kalabalıktan kaçınma, daha uygun fiyatlı seçeneklere erişim ve seyahat bütçesini daha esnek kullanma isteğiyle ilişkilendiriliyor.
Ucuz uçuş, daha yüksek konaklama harcaması
Yeni seyahat trendinde dikkat çeken en önemli değişimlerden biri, harcama dağılımındaki dönüşüm oldu. Yolcular, düşük maliyetli havayollarını tercih ederek uçuş maliyetlerini düşürüyor ve böylece otel, transfer, sigorta ve ek hizmetlere daha fazla bütçe ayırıyor.
Bu durum, seyahat deneyiminde “ulaşım tasarrufu – konfor odaklı konaklama” modelinin güçlendiğini gösteriyor.
İspanya’nın rolü güçleniyor
Değişen talep haritasında İspanya’nın Avrupa turizmindeki ağırlığı da artıyor. Özellikle Balear Adaları, Kanarya Adaları ve Costa del Sol bölgeleri, yeni sezon dağılımından olumlu etkilenerek öne çıkıyor.
Uzmanlara göre bu eğilim, Avrupa’da turizmin artık daha uzun bir takvim yılına yayıldığını ve yaz sezonu dışındaki dönemlerin de stratejik önem kazandığını ortaya koyuyor.
Kaynak: Hosteltur








Lütfen Bekleyin.