• 03 Mart 2024 00:39
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

"Yüzen adalar"ın kıyıya vurmaması için halatla bağlanacak

Bu haberi dinleyin
03 Mart 2024 "Yüzen adalar"ın kıyıya vurmaması için halatla bağlanacak

 

Adıyaman Üniversitesi ve Çelikhan Kaymakamlığının ortak girişimiyle Çat Barajındaki yüzen adaların korunması ve yeniden canlandırılması için Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğüne sunulan "Ekosistemin Onarılması ve Yenilenmesi Projesi" kabul edildi. 

Proje kapsamında 300 metrekarelik alanda Çevre. Şehircilik ve İklim Değişikliğilığı yetkilileri ve bilim insanlarının da aralarında bulunduğu heyet inceleme yapan Adıyaman üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mehmet Kelleş, adaların doğa harikası olduğunu ancak zamanla küresel ısınmaya bağlı su seviyesindeki azalmayla eski görkemini kaybettiğini söyledi. Yüzen adaları tamamen kaybetmemek için çalıştıklarını anlatan Kelleş. 'Yaklaşık 30 yıl önce 100 dönüm büyüklüğü olan yüzlerce adamız yok olma tehdidi altında. Bunları1-2 yıl İçinde kurtarmazsak tamamen kaybetmek durumunda kalacağız. Proje kapsamında 2 ada çelik halatlarla baraja doğru çekildikten sonra doğaya zarar vermeden ve 'çapa' olarak adlandırılan beton bloklarla sabitlenecek. Böylelikle bu adaların zincir uzunluğu kadar hareket edebilecek ve karaya vurması engellenecek. Daha sonraki aşamada ise adaların yeniden bitki örtüsüne kavuşmasının sağlanacak.

Adıyaman Üniversitesi’nde toprak üzerine araştırmalar yapan, Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi Avrupa Toprak Bürosu Ulusal Teknik Uzmanı Prof. Dr. Erhan Akça da adaların gelecek nesillere aktarılabilmesi İçin projenin önemli olduğunu, adaların estetik görüntünün yanında doğaya da önemli katkılarının olduğunu söyledi.