• 15 Temmuz 2022 11:30
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

15 Temmuz-Turizm-FETÖ

Bu yazıyı dinleyin
Fehmi Köfteoğlu 15 Temmuz 2022 15 Temmuz-Turizm-FETÖ

Yargı kararıyla terörist olduğu tescillenen, başında Fethullah Gülen’in olduğu Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) 15 Temmuz 2016’da, arkasında Amerika’nın olduğu, Türkiye’ye karşı bir darbe girişiminde bulundu.

Yıllardan beri silahlı kuvvetler içinde örgütlendiği halde FETÖ’cülerin girişimi başarısız oldu.

Başarısız darbe girişim ile hâla bilinmeyenler var. Ama olan, tiyatro vs değil arkasında Amerika’nın olduğu bir darbe girişimiydi.

Darbe girişimi 2015 yılında 24 Kasım’da Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinden sekiz ay sonra  oldu.

Rus uçağı düşürüldüğünde Türkiye yıllardan beri turizmin kaynak pazarlarından Almanya ilk sıradaydı. Uçağın düşürülmesinden birkaç yıl öncesinden başlayarak Rusya Türkiye’nin turizmde kaynak pazarlarından ilki olma yolunda tırmanışa geçmiş ve kısa süre içinde pazarın lideri olmuştu.

Rus uçağı düşürüldüğünde Türkiye’de turizm birkaç yıldan beri Rusya ile büyüyordu. Uçağın düşürülmesi nedeniyle iki ülke ilişkileri bozuldu, Türkiye’de turizm tarihinin en ağır darbesini yiyip dibe vurdu.

İki ülke ilişkileri düzeldikten sonra Türkiye’de turizmde tırmanışa geçip 2019’da zirveye ulaştı.

Türkiye’de Rusya olmadan turizm dibe vuruyor Rusya olduğunda zirveye ulaşıyor.

Amerikancı FETÖ’nün darbe girişimi engellenmeseydi. Türkiye’nin her alanda olduğu gibi turizmde de bugünkünden farklı başka bir yer olurdu.

FETÖ darbe girişiminin engellenmesi ülkemiz, bölge ve hatta dünya için olduğu gibi turizm açısından da iyi oldu.

Türkiye için Avrupa olmadan turizmde büyümek tek ayakla koşmaya benzer. Avrupasız turizm olmaz ama Türkiye’nin turizmde bugünkü konuma gelmesini sağlayan büyümeyi Rusya ile yakaladığı bir gerçek.

FETÖ’nün darbe girişiminin turizm ile ilişkisine bu açıdan bakmak gerekir.

Turizmdeki FETÖ

Her alanda faaliyet gösteren FETÖ turizmde de vardı.

Kültür ve Turizm Bakanlığında, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında 110 kişi açığa alındı.

Başarısız  darbe girişiminin önlenmesinden sonra TMSF sahipleri FETÖ terör örgütü mensubu olan bazıları doğrudan o yapılanmada yer alan 716 şirkete el koyarak kayyım atadı. Bu şirketler arasında turizm sektöründe faaliyet gösteren de vardı. 

El konulan FETÖ’cü turizm şirketleri arasında çok sayıda otel de vardı. Bunlardan FETÖ’nün ekonomideki önemli isimlerinden,  İngiltere'ye kaçan Akın İpek’in Koza İpek Holding’in Marmaris’teki Angel’s Peninsula oteli de  vardı.

TMSF’nin el koyduğu otel daha sonra satıldı. TMSF sahipler FETÖ ile ilişkili olduğu gerekçesiyle ilk aşamada yedi otele el koydu. Ayrıca oto kiralama ve seyahat acenteliği alanında faaliyet gösteren firmalara da el konuldu.

FETÖ, turizm alanındaki faaliyetleri kapsamında Başaran Ulusoy’un TÜRSAB Başkanı olduğu dönemde ortak sigorta şirketi bile kuruldu.

FETÖ turizm alanına Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince üzerinden girmişti. Tamince FETÖ’nün vakıflarında yöneticilik yaptı, FETÖ adına üniversite kurdu. 

Fettah Tamince FETO ile ilişkisini ve hocaefendi dediği Fethullah Gülen’e hayranlık ve bağımlılığını açıkça söylüyordu. 

Nitekim darbe girişiminin önlenmesinden sonra bu kapsamda Tamince hakkında dava açıldı. Konya’da açılan dava hakkında takipsizlik verildi, ama dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün itirazı üzerine yeniden görülmeye başlayan dava devam ediyor.

Fettah Tamince’nin FETÖ ilişkisi yargıya da taşınmış bir gerçektir. Ama Tamince’nin turizmde Accor’un ortak olacağı Rixos’u uluslararası bir marka haline getirdiği de bir gerçek. 

Tamince’nin Rixos örneğinde olduğu gibi turizmciliğine ve turizmde yaptıklarına diyecek yok, şapka çıkarılır, ama nedamet getirip pişman olunduğu söylense de FETÖ’cülük kabul edilemez.