• 09 Haziran 2023 09:36
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Öncelik ucuz otel. Üst segment ürün zorlanıyor

Bu yazıyı dinleyin
Zafer Alkaya 09 Haziran 2023 Öncelik ucuz otel. Üst segment ürün zorlanıyor

Bir biri ardına muhtelif ülkelerin turistini taşıyan uçaklar Antalya Havalimanı’na inmeye devam ederken, tuhaf bir şekilde "Gelen turist nereye gidiyor?" sorusuna cevap arıyoruz. 

Oysa cevap belli! 

Turist çok büyük bir oranda fiyat anlamında krizi çözmenin anahtarı konumunda olan bölgelerdeki ekonomik ürünlere ilgi gösteriyor. 

Yani rağbet çok hesaplı olana. 

Hizmet çeşitlemesi anlamında, maliyetlerin göreceli olarak çok daha kolay kontrol altında tutulabilme şansına sahip olduğunu düşündüğümüz ürünler, doğal olarak ekonomik tatili hedefleyen turistin yine öncelikli tercihi olmuştur. 

Sayısı hiç azımsanmayacak boyutta olan daha üst segment ürünler ise sunduğu nitelikli hizmetin karşılığı olan fiyatları nedeniyle tercih edilmiyor. 

Dolayısıyla da ürün yelpazesi meselesinin büyük oranda arzu edilen ideal bir fonksiyonla şekillenmediğini görüyoruz. 

Turizm coğrafyamızdaki irili ufaklı pek çok ülkenin türlü nedenle yaşamakta olduğu ekonomik sıkıntılara, bizlerin giderek artmakta olan işletme maliyetleriyle imtihanımız da eklenince tatil ihtiyacının sadece ekonomik fiyat üzerinden okunması gibi pek sevimli olmayan bir durum ortaya çıkıyor. 

Oysa, dünyanın her köşesinde nitelikli ürün ve hizmetin daima kabul gören bir bedeli ve bu bedeli ödemeye hazır olan da önemli bir kitlesi vardır. Odaklanmamız gereken mesele bu kitleye ulaşabilme meselesidir. 

Kaliteli ürün ve nitelikli hizmetin peşinde olan söz konusu bu kitleyi cezbedebilmek elbette kolay değil. 

Özellikle dünyanın sayılı destinasyonları arasına girmeyi başarabilmiş turizmin başkenti Antalya'nın bu noktada mutlaka yapması gerekenler var. 

Ülke olarak bir bütünlük içerisinde imajımızın güçlenmesine ihtiyaç var. 

Nitelikli turizmde kesinlikle temel taşları konumunda olan, nitelikli çalışanlarımızın sektör ile bağlarının güçlendirilmesi gerekiyor.

Çeşitlilik gösteren ürün yelpazemizin zaman zaman türlü nedenlerle ortaya çıkan krizlere rağmen olabildiğince dengeli bir ivme ile çalışabilmesi dünya klasmanında kendisine önemli bir yer bulan turizm hareketimizi çok daha doğru sonuçlara taşıyacaktır. 

Ve hiç şüphe yok ki o zaman Antalya Uluslararası Havalimanı'na birbiri ardına inen uçaklar çok daha anlamlı olacaktır. (Akdeniz Hürriyet)