• 06 Eylül 2022 08:32
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

TL’nin değer yitirmesi ‘Her şey dahil'i yendi

Bu yazıyı dinleyin
Recep Yavuz 06 Eylül 2022 TL’nin değer yitirmesi ‘Her şey dahil'i yendi

Dikkatinizi çekmiştir. Bu yaz Antalya'da neredeyse kimse 'turist gelmiyor' diye şikâyet etmiyor. Esnafın geçmiş yıllardaki 'turist isyanı' da bu sene yok gibi. Hatta tam aksine yerli halkın 'turistler her yerde, bize yer kalmıyor' başını gidiyor. 

Pek haksız da sayılmazlar. 60 milletten 9 milyon turist geldi bu şehre. Geçmiş yıllara göre en önemli farkı, bu yaz turistler her yerdeler. Sadece oteller değil, AVM'ler, halk plajları, restoranlar, şehir merkezi, tur otobüsleri, taksiler, eczaneler, semt pazarlan, hastaneler, diş merkezleri, su parkları, nehirler, göller, kapalı yol, Kaleiçi, teleferikler, şehir içi otobüsleri, berberler, fast foodlar, hamamlar, Beach Park, her yer ama her yer tıka basa turistle dolu. Verimlilikleri konusunda 'mutluyuz, değiliz' bilemem (bu konuda yakınmalar her zaman olacaktır) ancak bu, turistlerin şehrin bütün damarlarına aktığı gerçeğinin üstünü örtmüyor. 

Turistler artık her yerde... 

Yıllardır turistin otelden çıkmadığından yakınır dururken, şimdi bütün şehir bu hareketlilikten payım almaya çalışıyor. Bugünlerde Antalya'da bulunduğunuz birçok ortamda turistlerin yerel halktan daha çok olduğunu sıklıkla gözlemleyebilirsiniz. Vakit bulursanız herhangi bir AVM'de bir yarım gün geçirin derim. Ya da bir semt pazarına uğrayın. Kalabalıktan ve yoğun alışveriş kuyruklarından dolayı gezmekten vazgeçip, çıkabilirsiniz bile. 

Ne oldu da kenti turist bastı?

Peki 'ne oldu da birden turistler şehri bastı? ' dersiniz. Yıllardır yatan turist nasıl oldu da gezen turist oluverdi? Tespit edebildiğim kadan ile bunun birkaç önemli nedeni var, önem sırasına göre sıralamaya çalışayım: 

1. En önemlisi TL'nin cazibesi turistin aklını başından aldı. Kur avantajı fırsatını kaçırmak istemedikleri için otellerden çıktılar ve sıklıkla TL ile alışveriş yapabildikleri şehre geldiler. Gelmişken, hamama da gittiler, berbere de. Dün karşımda lahmacunu dürüm yapmış yiyen turistler oturuyordu. Yıllardır her şey dahile yüklenen turistin otelden çıkmamama sorununu, 'TL'nin cazibesi ile aştık' diyebiliriz. 

2. Turist portföyü değişti. Şehirde gördüğümüz turistlerin büyük bir çoğunluğu Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Rusya'dan. Batı Avrupalıların çoğu da orada yaşayan azınlıklardan oluşuyor. Bu insanlar gün boyu şezlonga uzanıp ay çiçeği gibi güneşe doğru dönen değil, gezen turistler. 

3. Oteller tıka basa dolu. Böyle olunca herkesin mutlu olduğunu düşünmek zor. Sürekli yüzlerce kişinin arasında stresli bir koşuşturma içindesiniz. Turistin havuz kenarında şezlong kapmadan, restoranda iyi bir yer bulmaya kadar bir çok 'tatil dertleri' var. Dakikalarca gözleme kuyruğunda bekleyen turistleri çok görmüşsünüzdür Biraz daha kişiye özel, biraz daha ülkeye özeli yaşamak isteyenler, bu ortamdan uzaklaşarak şehre doğru uzadılar. Bıı durum eskiden de vardı' diyebilirsiniz. Bu konuyu birinci maddeyle birleştirmenizi öneririm. 

4. Sokakta gördüğümüz turistlerin hepsi bizim düşündüğümüz anlamda turist değiller. 3 farklı şekilde buradalar: Bir-iki haftalığına gelen gerçek turistler, savaş nedeniyle birkaç aydır burada yaşayan geçici turistler, artık Antalya'ya yerleşmiş ve şehri bizim kadar tanıyan Antalyalı yabancılar. Biz hepsini turist olarak görüyoruz ama yıllardır burada yaşayan Helga, Olga'lar artık turist değil. 

Sokaklarda gördüğümüz bu yoğunlukta onların da katkısı var. Eylül ayına girdik ve önümüzdeki 2,5 ay bu hareketlilik artarak devam edecek, zira artık ılıman hava da buna daha çok imkân tanıyacak ve Avrupalı turist de gezecek.