• 01 Mart 2024 03:19
  • 0
  • 6 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turist Rehberliği Kanun Teklifi’nin arkasındaki plan

Bu yazıyı dinleyin
Çimen Filiz Paşa 01 Mart 2024 Turist Rehberliği Kanun Teklifi’nin arkasındaki plan

Uzun zamandır müzelerde karekod ile dinlenilen kısa anlatım hizmeti veriliyor. Karekodu okutmak için müzelerde kumanda ve kulaklık kiralanıyor. Başlangıçta, rehbersiz gezen bireysel gezginleri kısa ve yüzeysel bilgilendirmek amacıyla çok masum başlayan dijital rehberlik hizmetini hepimiz desteklemiştik. Bireysel gezginler bu şekilde basit kısa anlatımlarla bilgilendiriliyorlardı. Rehberler de her grubun ilgi durumuna göre bilgiyi tarihsel, sosyolojik süreç içerisinde bütüncül bir şekilde anlatarak acentenin kendilerine verdikleri tur programını gerçekleştiriyorlardı.

Turizm Bakanının akrabasının büyük ortak olduğu dillendirilen bir şirketin imtiyazlı bir şekilde en önemli müzeleri kiralamaya başladığı konuşuluyor. Sadece İstanbul’da önce Tapu Kadastro Binasını arkasından, Ayasofya’nın üst katını, dükkân gibi istedikleri şekilde kullanma hakkına sahip olarak kiralamasının hemen arkasından rehberlerin müzede iş yapmalarına müdahaleye başladı. “Namaz kılanlara gürültü gidiyor” iddiasına tezat “pazarcılar gibi megafonlarla” anlatım yapılmasının yasak olduğunu duyuran çığırtkanlık tacizleri başlatıldı. Müzeye de anlatım yapmanın yasak olduğu ilanları asıldı. Rehberlerin gruplarına anlatım yapma hakları “burası bizim dükkanımız” yasa tanımayız mantığıyla gruplarının yanında taciz etmeye evrildi.

Özel imtiyazlı kiracı olduklarından Ayasofya yönetiminin herhangi bir yaptırımı olamayacağı ortaya çıkınca, rehberler tepkilerini basın yoluyla devlete duyurmaya çalıştılar. Tepkiler çoğalınca şirket geri adım atarak rehberlerin anlatım yapmasının yasak olduğunu megafonla bağıra bağıra duyuran çığırtkanları kaldırdılar. Anlatım yapılamaz yazısı hala yerinde duruyor ve görevliler rehberleri gruplarının yanında rahatsız etmeyi sürdürüyor!

Plan yasa teklifi ile ortaya çıktı

Şirketinin Efes’te ve Kapadokya’da yine aynı mantıkla müze kiraladıkları söylentileri dillenince bu müze işletme meraklarının birkaç müzeyle dinmeyeceği ve rehberlere karşı olan bu düşmanlığın, son meslek yasa tasarısıyla bir arada değerlendirilince gözden kaçırılmaya çalışılan sinsi bir planın varlığı da ortaya çıktı.

Yasa taslağında rehberlere siz artık otobüste değil müze önlerinde bekleyerek müzelerde anlatım yapacaksınız deniyor. Fakat bu sıradan, sığ ve yüzeysel kısa dijital bilgilere mecbur bırakılacak grupların rehber alma gereksinimini de engelliyorlar. Şirketin işlettiği müzelerde başlatılan rehberlere işlerini yaptırmama iradesini yasalaştırmak arzusu rehberlerin otobüsten indirilme nedenlerinden sadece biridir. Bu art niyetli tehlikeli girişim, sadece otobüslerde ülkemizin tanıtılmasına değil, müzelerin de detaylı bir şekilde anlatılmasına engel olmayı hedeflemektedir. Ülkemize kadar gelmiş meraklı gezginleri gerçek rehberlik hizmeti yerine dünyanın her yerinden bilgisayara girerek kolayca ulaşabilecekleri sanal turlara mahkûm etmeyi değişen dünya olarak lanse ediyorlar.

Genel geçer bilgiler

Evimize misafir olarak gelen birine kendimizi anlatıp ağırlamak yerine mekanik bir ses aygıtından genel geçer bilgiler vermek ne kadar mantıklıysa, ülkemize gelen turistleri bir kulaklıkla sergi gezdirir gibi gezdirmek o kadar mantıklıdır. Bu taslağın sahipleri, ülkemize gelen turistlerin kültürümüzü yaşam tarzımızı deneyimleyip yaşamadan, ülkemizin, bölgemizin tarihini öğrenip bizi anlayacak kadar tanımadan, sergi gezer gibi gezdikten sonra geri dönmelerini arzulamaktadırlar. Bu proje, özel ilgi ve kültür turu olarak adlandırdığımız varsıl ve entelektüel turistlerin ilgi gösterdiği turların yok olmasına, ülkemizin eksi maliyetle getirilen ucuz turist cenneti olmasına yol açacaktır. Kendi bindiğimiz dalı tüm itirazlara rağmen kesme ısrarıdır bu…

Türkçe rehberlik meslek kalitesini düşürür

Kanun teklifi ile getirilmek istenen Türkçe rehberlik dünyanın en yüksek standartlı mesleğinin kalitesini düşürür. Her biri en az bir yabancı dili ana dili gibi konuşan ülkenin yüz akı 14.000 deneyimli, bilgili, belgeli ana dili Türkçe olan Turist Rehberi ve her yıl doksana yakın meslek bölümünden mezun olan 5.000 Turist rehberi adayını işsiz bırakıp yerlerine dil bilmeyenlerin sözde rehber, özde muavin gibi kullanılma projesi akıl dışıdır. Dilsiz mezun olanların mağdur olmalarını istemiyorlarsa, bu şekilde mezun edenlere açtırılacak en az bir yıl yabancı dil hazırlık okullarında ücretsiz eğitim verilmesi sağlanmalıdır. Yabancı dil öğretemeyen tüm rehberlik meslek okulları kapatılmalı ve dil öğretilmediği için mağdur olan öğrencilerin ödedikleri eğitim ücreti faizleriyle iade ettirilmelidir.

Vatana saldırı kanun teklifi

Bu taslak vatanın, güvenliğine, itibarına, ekonomik zenginliğine doğrudan saldırıdır. Yıllarca fakültelerde 32 bilim dalında eğitim görüp mezun olan öğrenci uygulama gezisine katılıp hem dil hem de uygulama sınavlarından başarıyla geçerek çalışma belgesi almaya hak kazanır. Meslek içi eğitimlerle kendini geliştiren, hedef ülkenin literatürünü araştıran okuyan rehberi otobüsten indirip yerine dilsiz, bilgisiz, kendini geliştirme yetisinden yoksun ve/veya art niyetli kişileri yerleştirme planı, başta olmak üzere Anayasaya aykırı tüm bu hukuksal dayatmaların iptal edilmesi milli güvenlik sorununu daha başlamadan engelleyecek en doğru hareket olur.

Bu taslak;

*İslamiyet’i terör dini olarak gösteren misyonerlerin,

*Peygamberimize ahlaksız karikatürlerle hakaret edenlerin,

*Atamızın ve Cumhurbaşkanımızın fotoğraflarını hedef tahtasına koyarak tatbikat yapanların,

*Ülkemizi her seçim döneminde dolar manipülasyonuyla köşeye sıkıştırarak buradaki uşaklarına umut verenlerin,

*Anadolu turu yapıyorum diyerek, en ücra köylere mezralara ellerini kollarını sallayarak girecek ve her türlü terör faaliyetini kolaylıkla gerçekleştireceklerin,

*Ermeni soykırımı buralarda yapılmıştır diyeceklerin,

*PKK gerilladır terörist değildir diyeceklerin,

*FETÖ terör örgütü üyelerini ülkelerinde koruyanların,

*Doğa ve/veya kent fotoğrafları çekiyor kılıfıyla, stratejik fotoğraflar, özel bilgiler toplayan yabancı istihbarat ajanlarının,

*Ülkedeki yoksulluğun rüzgarını arkasına alarak tarihi eserlerimizi kaçıracakların,

*Ülkemize ait nadir bitki ve hayvan türlerini daha da rahat yurt dışına kaçıracakların amaçlarına ulaşmak için rüyalarında bile göremeyecekleri kadar büyük bir hediye olacaktır.

Bu taslak Vatanın, güvenliğine, itibarına, ekonomik zenginliğine yasa korumasıyla planlanan doğrudan saldırıdır.

Diğer Yazılar