• 10 Mayıs 2024 07:22
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

34 yıldır bitmeyen 27 katlı otel inşaatı yıkılacak

Bu haberi dinleyin
10 Mayıs 2024 34 yıldır bitmeyen 27 katlı otel inşaatı yıkılacak

Sarıyer Belediyesi sınırları içinde olan, Tarabya Hacıosman’daki yapının yıkım çalışmalarının birkaç gün içinde tamamlanması bekleniyor. İnşaatın arazisi yeşil alan olacak. Sarıyer Belediyesi ekipleri, depreme dayanıksız olduğu belirtilen 27 katlı binaya yıkım işlemi için dün sabah erken saatlerde bölgeye gitti. Çok sayıda polis ekibi de güvenliği sağlaması için çağırıldı. Belediye ekipleri, “ne olursa oldun kanunun uygulanacağı ve yıkım işleminin tamamlanacağını” belirtti. 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi tarafından 2 Ekim 2020 tarihinde hazırlanan raporda da binanın deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi için güçlendirilmesi gerektiği belirtilmişti.

1995 yılında otel olarak planlanan ve inşaat ruhsatı alınan bina, yıllar içinde hukuki süreçlerle boğuştu. Ruhsatları iptal edilen yapının, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğilığı tarafından 30 Haziran 2019 tarihinde Yapı Kayıt Belgesi verilmişti. JW Marriott adı altında 400 konut ve 50 ticari alandan oluşacak bir rezidansa dönüştürülme planları yapılan yapı, 2023 Mart’ında tekrar inşaat çalışmalarına başlanmıştı. Ancak, yapılan değerlendirmeler sonucunda bina deprem güvenliği standartlarını karşılamadığı için yıkım kararı alındı. Yıkımın ardından alanın yeşil alan olarak düzenleneceği açıklandı.

Bina JW Marriott oteli olacaktı.

Uzmanlar kaba inşaatın 34 yıl boyunda korozyona uğradığını, depreme karşı dayanıklı olmadığını ve ilk depremde bir felaket yaşanabileceği her fırsatta hatırlatıyordu. Yapının kötü durumda olduğunu belgeleyen son rapor ise 2 Ekim 2020’de hazırlanmıştı.

Otelden açıklama

Konuyla ilgili olarak JW Marriott Residences Tarabya imzalı yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklama şöyle:

Bugün basın mecralarında yer alan bazı haberler üzerine bir açıklama yapılması gereği  ortaya çıkmıştır.

Haberlere konu olan yapımızda, Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliğinin 6. Maddesinin 6. Fıkrası kapsamında inşaata başlanmıştır. Kaba inşaat  halindeki yapımız, 3194 sayılı Kanun uyarınca düzenlenen Yapı Kayıt Belgesi kapsamında  tarafımıza verilmiş hak uyarınca, yapımızın kapladığı alan büyütülmeyerek, ek kat  çıkılmadan, yalnızca mevcut kaba inşaatı tamamlanmaktadır.rıca İstanbul Valiliği 

Çevre, Şehircilik ve İklim Müdürlüğü’nden de gerekli izinler alınmıştır.

Özetle 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yasal ve güncel yapı kayıt belgesi halen  geçerliliğini sürdürürken ve tarafımızca yapılan inşaat işlemleri yasalara uygun bir şekilde devam ederken, Sarıyer Belediyesi’nce yapılan işlemler tamamen haksız ve  hukukakırıdır. Yasalarca korunan haklarımız için, tüm yasal süreçleri de başlatmış bulunmaktayız.

Ayrıca İmar Kanunu uyarınca Yapı Kayıt Belgesi alınmadan önce, binamızda kapsamlı  güçlendirme çalışmaları gerçekleştirmiştir. Habere konu taşınmazın depreme dayanıklı  olduğu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yaptığı testler sonucunda hazırlanan 19.07.2023 tarih ve 1253084 numaralı rapor ile de sabittir.

Hepsi yasalara dayanan bu uygulamalar ışığında, sizleri bilgilendirmek istedik.

Saygılarımızla,

Maslak’taki Hattat binasının da kat sayısı azaltıldı

Bölgede yapımına başlanıp yıllardan beri bitirilmeyen bir inşaat daha var.

Hattat Holding’e ait Maslak’ta ana cadde üzerindeki 53 katlı olarak planlanan otel binasının adı değiştirilerek 39 kata indirildi.

İstanbul Maslak’taki 11 dönümlük arazi üzerinde Hattat Grubu’nun 2003 yılında “İstanbul'un Eyfel Kulesi'ni yapıyoruz” sloganı ile tanıtımını yaptığı ancak yapımı yılan hikayesine dönen “Diamond of İstanbul” projesinde inşaat yeniden başladı.

Projenin eski hali

Hattat Holding, 3 blokta 380 odalı otel, 90 rezidans, 57 bin 90 metrekarelik AVM, 578 ofis, 1400 araç kapasiteli otoparktan oluşuyordu. Rams Global'in yeniden tasarladığı projede ofis alanlarının yanı sıra uluslararası bir otel markasına yer vereceği belirtildi. 

Ruhsat için arsa bağışı

İmar planları siluete takıldığı için İBB Meclisi'nden defalarca dönen, mahkeme kararları ile planları iptal edilen ve mühürlenerek yarım kalan gökdelen projesini tamamlamak isteyen Hattat Holding, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 2016 yılında bir protokol ile 18 arsa tahsis etmişti.