• 27 Kasım 2023 05:39
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

5. Vakıf Han’ı otel yapmak üzere kiralayan Suriyeli Sabbagh’ın portresi

Bu haberi dinleyin
27 Kasım 2023 5. Vakıf Han’ı otel yapmak üzere kiralayan Suriyeli Sabbagh’ın portresi

İstanbul Sirkeci’deki tarihi 5. Vakıf Han’ın otel yapılmak üzere 35 yıllığına kiralandığına ilişkin haberler geçtiğimiz günlerde basında yar aldı. Haberde söz konusu binanın tescilli anıt eser statüsünde bulunması dolayısıyla tarihi özelliği yönüyle veriliyordu.

Sirkeci tren garının yanındaki 5. Vakıf Hanı’ı otel yapmak üzere kiralayan Suriye'li Mustafa Sabbagh hanı restore ederek otele dönüştürecek.

5. Vakıf Han’ın bu özelliği yanında sonu kiralayan kişi de dikkat çekici biri. 

Odatv’de yler alan kim bu sabbagh başlıklı haberde şöyle deniyor:

Suriyeli muhalif iş adamı Mustafa Sabbagh’ın, ekim 2020’de satın aldığı şirket GFKA şirketi, anıt eser niteliğindeki “5. Vakıf Han’ı” 35 yıllığına kiraladığı ortaya çıktı. 

Tarihi Han’ı 5 Mart 2020 tarihinde İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğünden 35 yıllığına GFKA firması kiralamıştı. GFKA firması, kiralama sözleşmesinden 7 sonra Suriyeli Mustafa Sabbagh’a devredildi. 

Sabbagh’a geçen firmanın hazırlattığı restorasyon projesi 20 Nisan 2022 tarihinde Koruma Kurulu tarafından kabul edildi. 14 Ekim 2022 tarihinde Fatih Belediyesi’nden yapı ruhsatı alan GFKA firması, proje tanıtım dosyasını İstanbul Valiliği’ne sundu. Dosyayı inceleyen Valilik, 23 Kasım 2023 tarihinde, 57 odalı “5. Vakıf Han Otel Projesi” ile ilgili ÇED sürecinin başladığını duyurdu.

Mustafa Sabbagh kimdir

Hakkında çeşitli tanımlamalar yapılmasına karşın, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi özel Koleksiyon bölümünde Mustafa Sabbagh ile ilgili şu bilgiler yer alıyor:

“Mustafa Sabbagh Suriye'nin Lazkiye kentinde doğdu. İnşaat Mühendisliği eğitimi aldı. Hakkında açılan siyasi soruşturmalar sebebiyle ülkeyi terk ederek Katar’ın Doha kentine yerleşti. Sabbagh’ın Avrupa’da, Türkiye’de ve Körfez'de projeleri bulunmaktadır. Suriyeli iş adamları için Suriye Ulusal Konseyinin kurucu üyesidir. 

2012 yılının Haziranından beri Doha'da Suriye İş Forumunun kurucu ortağı ve başkanıdır. 2013 yılının Temmuzında, Türkiye'de yasal olarak kayıtlı, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulan ve Katar, Avusturya, ABD ve Suriye'de ofisleri olan Suriye Forumunun başkanıdır.rıca Şam Üniversitesi mezunu, Tedariklığında basın müşaviri olarak görev yapmış olan ve Baa’s rejiminin baskısından dolayı Katar’a göç eden Hânî Tâyi’nin İslam dini ve İslam düşüncesi konularındaki kitaplardan oluşan kütüphanesi de Mustafa Sabbagh koleksiyonu ile beraber bağışlanmıştır.

Koleksiyonunda; Arap dili ve edebiyatı, İslam dini, Ortadoğu tarihi gibi konularda Arapça vece dillerinde kitap ve dergiler mevcuttur.”

Sabbagh’ın şirketlerinin bir çoğunda Ghassan Hitto da yönetim kurulu üyesi olarak bulunuyor. Hitto, Suriye muhalif koalisyonunun ilk Başbakanı olarak yaklaşık 3 görev yapmıştı.