• 19 Ağustos 2023 00:36
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Almanya’nın esrarı serbest bırakmasına tepki var

Bu haberi dinleyin
19 Ağustos 2023 Almanya’nın esrarı serbest bırakmasına tepki var

Almanya’dalar Kurulunun onayladığı,  esrarın serbest bırakılmasına ilişkin karar tepkilere neden oldu.

Almanya Tabipler Odası Eş Başkanı Josef Mischo, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yasayla gençlerin uyuşturucudan korunmaları ve karaborsanın engellenmesi gibi hedeflere ulaşılamayacağını savundu.

Mischo, yapılan araştırmaların, esrarın yasallaştırıldığı ülkelerde uyuşturucu ticaretinin azaltılmasında başarılı olunamadığını gösterdiğine dikkati çekti.

Mischo,rıca esrarın yasallaşmasıyla uyuşturucu tüketiminin tehlikesiz gösterilmesi sorununun ortaya çıkacağını savundu.

Almanya Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt, bunun sorumsuz bir yaklaşım olduğunu ve tıp bilimi argümanlarını ve soruşturma makamlarının deneyimlerini göz ardı ettiğini belirtti.

"Bağımlılık yapıcı etkisi göz ardı ediliyor"

Reinhardt, esrarın bağımlılık yapıcı etkisinin göz ardı edildiğini ve özellikle gençlerde olası zararları görmezden gelindiğini ifade ederek Lauterbach'ın 18 yaşından itibaren esrara yasal erişim sağlamak istemesini ciddi bir sorumsuzluk olarak nitelendirdi.

"Devletin kontrolü kaybetme riski var"

Reinhardt, gerçekçi olmayan düzenlemelerin gençlerin korunmasını sağlamayacağını onaylanan yasa tasarısının, tıp bilimi argümanlarını ve soruşturma makamlarının deneyimlerini göz ardı ettiğini, bağımlılığı engellemeye yönelik bir uyuşturucu politikasının gerekliliğini ihmal ettiğini, esrarın sınırlı yasallaşması yerine bağımlılığın önlenmesine odaklanan bir yaklaşımın önemine dikkat çekti.

Almanya Hakimler Birliği (DRB) Yönetimi'nden Sven Rebehn, esrarın yasallaşmasıyla yargıdaki yükün artacağı ve karaborsanın daha da gelişeceği uyarısında bulunarak, yasanın yeni anlaşmazlıklara ve mahkemelerde çok sayıda davanın açılmasına sebep olacağını savundu.

CDU ve CSU karşı

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Carsten Linnemann da ağır bir hata olarak gördüğü yasa tasarısının "tıbbi açıdan sorumsuzluk" olduğunu belirtti.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Meclis Grubu Başkanı Alexander Dobrindt ise yasa tasarısının kabineden geçmesini “sorumsuzluk" olarak niteleyerek, “Bu, gençliğin ve sağlığın korunmasına yönelik bir saldırıdır.” görüşünü paylaştı.

Halk ikiye bölünmüş, % 45 destekliyor, % 44 karşı 

Almanya'da yapılan son kamuoyu araştırması, esrarın kısıtlı yasallaşması konusundaın farklı görüşlere sahip olduğunu gösterdi. 

ARD tarafından yapılan "Deutschlandtrend" anketine göre, katılımcıların yüzde 45'i esrarın kısıtlı yasallaşmasını desteklerken, yüzde 44'ü karşı çıktı. Bu oranın siyasi parti destekçileri arasında da değişiklik gösterdiği görüldü. Yeşiller ve FDP destekçileri tasarıyı desteklerken, AfD ve Birlik partisi destekçileri eleştirilerini dile getirdi.'dalar Kurulu'nun onayladığı yasa tasarısına göre, esrar uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak ve yetişkinlerin belirli miktarlarda esrar bulundurmasına ve kişisel tüketim için belli sayıda bitki yetiştirmesine izin verilecek.