“Bahşiş kredi kartıyla ödensin”
Türkiye’de yeme içme birimlerinde yılda 12 milyar bahşiş toplandığı, bahşişin kredi kartıyla ödenmesi halinde devletin buradan vergi geliri elde edeceği belirtiliyor. Dünyada bahşişlerin ödenen hesabın ortalama yüzde 10-15’inin kredi kartı ile ödendiği, Türkiye’de toplanan bahşişin ödenen hesaba oranının ortalama yüzde 6 civarında olduğu belirtiliyor.
Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TÜRYİD) Genel Kurulu’nda gündeme geldi. Konuyu Dünya Gazetesi’ndeki köşesine taşıyan Vahap Munyar Kaya Demirer’in ağzından şu bilgileri aktardı.
Toplanan her 100 TL nakit bahşiş, beyan edilmesi durumunda ücrete ilave edileceği için ücret üzerinden yüzde 50'ye yakın vergi-prim kesintisine uğruyor. Bu sebeple işçi (garson) elde ettiği geliri beyan etmiyor.
Toplanan her 100 TL bahşişte, beyan edilen tutar yaklaşık 2 TL civarında olup devletin kasasına giren yaklaşık 1 TL ile sınırlı kalıyor.
Toplanan bahşişin ödenen hesaba oram ülkemizde ortalama yüzde 6 civarında bulunuyor. Yılda toplanı 12 milyar lira dolayında bahşiş toplanıyor. Bunun ancak 120 milyon lirası devletin kasasına girebiliyor. TURYİD önerisini ortaya koydu:
Bahşiş, "ücret" tanımından çıkarılsın.
Kredi kartıyla hesap ödenirken bahşiş de ayrı kalem olarak gösterilip verilsin.
Tahsil edilen bahşiş üzerinden yüzde 5 stopaj kesilmesi uygulamasına geçilsin.
Toplanan bahşişten karşılık aynisin: İşçinin (garson) önceden tamamen kayıt dışı kalmış ve şimdi kayıt altına alınacak olan bahşiş gelirinden doğacak kıdem ve ihbar hakkedişleri kapsamında yüzde 10 oranında tutar işçi adına kamu bankasına güvence bedeli olarak bloke edilsin. Ancak bloke süresince o para değerlendirilebilsin. Bu uygulamayla elde edilecek kazanımlara işaret etti:
Dünyadaki tüm örnekler kredi kartı ile yapılan bahşiş ödemelerinin yüzde 10-15 bandına çıktığını gösteriyor. Bizde de bahşişin ödenen hesaba oranının yüzde 6'dan yüzde 12*ye çıkması söz konusu olur. Bu durumda işçinin (garson) ve devletin geliri artar.
Devletin kas asma girecek kaynak 120 milyon liradan 600 milyon liraya çıkar.
Yargının dava yükü ortadan kalkar: Açılmış 10 bine yakın bahşiş davasının önü kesilir, yargıdaki yük ve iş yerindeki huzursuzluk ortadan kalkar.
- Bahşişlerin "ücret" dışına çıkarılması durumunda kıdem ve ihbar hesabına girmemesi de gerekir.