• 23 Mayıs 2022 08:15
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Corona geçti derken Maymun Çiçeği’nin Türkiye’ye gelme olasılığı tartışılıyor

Bu haberi dinleyin
23 Mayıs 2022 Corona geçti derken Maymun Çiçeği’nin Türkiye’ye gelme olasılığı tartışılıyor

Dünya genelinde ve Türkiye’de corona virüsü salgını hızla ortadan kalkarken 15 gün önce ilk kez'de görülen, sonrasında 13 ülkeye yayılan maymun çiçeği gündeme geldi.

Turizm sezonu açılırken yeni virüsün yayılma riski tartışılıyor. Sağlıklığı Türkiye'de henüz bir vaka görülmediğini açıkladı. Ama bu yeni virüsün gelmeyeceği anlamı taşımıyor.

Enfeksiyon uzmanlarının bazıları sezonunun yeniden canlandığı, uçak seyahatlerinin arttığı bir dönemde 'Gelmemesi için bir neden yok!' derken "Bu virüsü 50 yıldır tanıyoruz. Havadan bulaşmadığı ve belirtisiz hastalık yapmadığı için COVID-19 kadar yayılmasını beklemiyoruz" değerlendirmesi yapıyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maymun çiçeğinin yeni bir hastalık olmadığını ve birçok hayvanın çiçek hastalığı olduğunu belirterek, " Virüs daha çok tropik hayvan (çoğunlukla Afrika'da bulunan türler) besleyenler ile hayvanat bahçelerinde çalışanlarda görülüyor. Öldürücü değil. Genellikle kişinin ellerinde ya da vücudun belli yerlerinde döküntüler oluyor, 2-4 hafta arasında da iyileşme görülüyor. İnsandan insana bulaşması ise çok nadir. COVID-19 gibi havadan bulaşmıyor, temas olması şart! Dolayısıyla Türkiye'de böyle bir hayvan (maymun, domuz, kemirgen) popülasyonu olmadığı için bir tehlike de söz konusu değil! Yayılım riski yok" yorumunu yapıyor.

Bu arada Sağlıklığı Bilim Kurulu üyesi ve Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara da virüsün ABD dahil 13 ülkede nasıl yayıldığına ilişkin r çalışmaların halen devam ettiğini ve ortada bir netlik olmadığını belirterek, Ancak ilk bulgular gösteriyor ki kapalı bir grup ile ilişkili bir durum, o nedenle Türkiye'ye yayılması çok olası değil” diyor.