• 30 Ekim 2023 10:16
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Cumhuriyet’in 100. yılı çeşitli ülkelerde de kutlandı

Bu haberi dinleyin
30 Ekim 2023 Cumhuriyet’in 100. yılı çeşitli ülkelerde de kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı yurt içinden başka dünyada da çeşitli ülkelerde  farklı etkinliklerle kutlandı

Bunlardan birkaç şöyle:

İngiltere

İngiltere'nin başkenti Londra'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle resepsiyon düzenlendi.

İspanya

Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında'nın başkenti Madrid'deki ünlü Kibele Meydanı (Plaza de Cibeles), Türk bayrağının kırmızı beyaz renkleriyledınlatıldı.

Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliğinin girişimi ve Madrid Belediyesinin katkılarıyla yapılan etkinlikte, yerel saat ile 18.15'te (TSİ 20.15) Kibele Meydanı ve burada bulunan bereket tanrıçası Kibele'nin anıtının olduğu çeşme kırmızı beyaz renge büründü.

Meydanda toplanan bazı Türk yurttaşları, ellerindeki bayrakları sallayarak Cumhuriyet'in 100. yılını kutladı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Türkiye'nin Madrid ve Lizbon Büyükelçiliklerinde de resepsiyon düzenlendi.

Portekiz

Portekiz'in başkenti Lizbon'da da Ticaret Meydanı'ndaki (La Plaça do Comercio) Kral I. Jose heykeli, Lizbon Belediyesinin desteğiyle Türk bayrağının renkleriyle ışıklandırıldı.

Hindistan

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki kutlu minare olarak bilinen Kutub Minar, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla Türk bayrağının renkleriyledınlatıldı.

Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Fırat Sunel, X'ten yaptığı paylaşımda, başkentin en eski ve ikonik eserlerinden 72,5 metre yüksekliğindeki Kutub Minar'ın kırmızı ve beyaz renklere büründüğünü ifade etti.

Yunanistan

Yunanistan'ın Selanik kentindeki Atatürk Evi'nin bahçesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla tören yapıldı.

Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen törende, başta Cumhuriyet'in Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitler ve gaziler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Bosna Hersek

Bosna Hersek'in en önemli sembollerinden tarihi Mostar Köprüsü'ne Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Türk bayrağının renkleri yansıtıldı.

Katar

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu, Katar'ın sembolik değeri bulunan binalara Türk bayrağının yansıtıldığını belirtti.

Macaristan

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin ikonik mekanlarından Kahramanlar Meydanı'nda bulunan Güzel Sanatlar Müzesi'nde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Belarus

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla Belarus’un simgelerinden olan başkent Mins’teki Milli Kütüphane Türk bayrağı renkleriyle ışıklandırıldı.

Türkiye’nin Minsk Büyükelçiliğinin girişimiyle, başkent Minsk’te yer alan Milli Kütüphane binası Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla Türk bayrağı renklerine büründü.

Minsk merkezindeki şehrin en büyük caddesi olan Bağımsızlık Caddesi’nde yer alan binada Türk bayrağının yanı sıra Cumhuriyet’in 100. yılı logosu da gösterildi.