• 14 Mayıs 2024 07:19
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Cumhuriyet’in 100 yılında Türkiye Dünyanın ilk dört destinasyonundan biri”

Bu haberi dinleyin
14 Mayıs 2024 “Cumhuriyet’in 100 yılında Türkiye Dünyanın ilk dört destinasyonundan biri”

 

Türkiye Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin Pandemi ve deprem gibi olaylara rağmen Türkiye’nin Cumhuriyetin 100. Yılında 57 milyon turisti ağırlayarak 56 milyar dolar gelir elde ederekde dünyanın ilk 4 destinasyonundan biri haline gediğini söyledi.

Derneğin İstanbul’da Taksim’deki The Marmara Oteli’nde yapılan 21. Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Oya Narin İstanbul ve Antalya’nın 2023 yılında dünyada en çok ziyaret edilen şehirlerin ilk 10’u arasında olduğunu belirterek, “Turizmde dönüşüm için bir dizi yapısal uyum politikasının uygulanması ile gelirleri 2033 yılında 135 milyar dolara,in GSYH içindeki payı ise son on yılın ortalaması olan yüzde 5’lerden 7,5 seviyesine yükselebilecektir” dedi.

Narin konuşmasında daha sonra şunları söyledi: 

“ TTYD olarak, sektörünün rekabet gücünü artırarak ekonomik katkısını maksimize etme hedefimize ulaşmak amacıyla, alternatif finansman kaynaklarına erişimi artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çabalarımız, sektörünün genişlemesini ve gelişmesini desteklemektedir. Yatırımların çeşitlendirilmesi ve yeni finansman modellerinin kullanımıyla, sektördeki büyümeyi teşvik etmeyi ve daha fazla istihdam oluşturmayı hedefliyoruz.

Markalaşma, Türkiye'nin küresel rekabet gücü açısından kritik bir unsurdur.

Yabancı markaların ülkemize aktaracağı bilgi birikimi, sektörünün dönüşümüne önemli katkılar sağlayacaktır. Ancak, yerli markaların da uluslararası alanda daha görünür olması gereklidir. Türkiye’de 44’ü yerli, 16’sı yabancı olmak üzere 60 otel zinciri faaliyet gösteriyor. Zincir otellere bağlı olan 517 otel bulunuyor. Yerli zincirler yurtdışında 30 otele sahip. Bu sektörün, uluslararası pazarda rekabet edebilmesi için ölçek büyütme ve desteklerin çeşitlendirilmesi gibi adımlar atılmalıdır. Özellikle, sektörü için KDV gibi vergi istisnalarının diğer ihracatçılara sağlandığı gibi uygulanması gereklidir. Bu sayede sektör, ekonomik büyümeye daha etkin bir şekilde katkı sağlayabilir.