• 15 Ekim 2023 23:49
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Dünyanın en büyük 7 adası

Bu haberi dinleyin
15 Ekim 2023 Dünyanın en büyük 7 adası

 

Ana karalardanrılmış, suyun ortasında bir başına duran kara parçaları. Kimi ana karanın çok uzağına sürüklenmiş kimi hemen yanı başındaki dünyanın en adaları büyükleri hangileri? 

İşte dünyanın en büyük 7 adası 

GRÖNLAND 

Dünyanın en büyük adası, Atlantik ve Arktik okyanusları arasında yer alan Grönland. Adanın toplam alanı 2.130.800 kilometre kare. Grönland, dünyadaki en soğuk yerlerden biri. Danimarka topraklarındaki bu özerk ülke, oldukça sert bir iklime sahip. 

Arazinin yüzde 80'inden fazlası buzullarla kaplı. Adadaki soğuk iklim nedeniyle burası dünyanın en az insan yaşayan bölgesi. 

YENİ GİNE

Grönland'dan sonra dünyanın en büyük ikinci adası 785.753 kilometre karelik alanı ile Yeni Gine. Pasifik Okyanusu'nda yer alan ada, Doğuda Papua Yeni Gine ve batıda Endonezya arasında neredeyse eşit olarak bölünmüş. Hava koşulları yılın her zamanı mükemmel. Adanın her iki tarafında da bir sahil şeridi bulunuyor. 

BORNEO 

Dünyanın en büyük üçüncü, Asya'nın ise en büyük adası adası Borneo 743.330 kilometre kare. Borneo Adası; Brunei, Endonezya ve Malezya olmak üzere 3 ülke arasında bölünmüş durumda. 

MADAGASKAR 

Dünyanın en büyük dördüncü adası Hint Okyanusu'nda yer alan 587.713 kilometre karelik Madagaskar Adası. Adada bulunan 250 bin hayvan tülünün yüzde 70'i dünyanın başka hiçbir yerinde yok. 14 bin farklı bitki türünün yüzde 90'ı da yine Madagaskar'a özgü. 

BAFFIN ADASI

Baffin Adası, 507.451 kilometre karelik alanıyla dünyanın en büyük beşinci adası. Ada, Kanada'nın Nunavut bölgesinde. Kuzey Kutbu takımadalarından biri olan ada, 

SUMATRA 

Dünyanın en büyük adalan listesinde altıncı sırada Endonezya'nın 473.481 kilometre karelik Sumatra Adası bulunuyor. 

HONSHU ADASI 

Dünyanın en büyük adaları listesinde yedinci sırada Pasifik Okyanusu ile Japonya Denizi arasında yer alan Honshu Adası yer alıyor. Honshu, 225.800 kilometre karelik bir alana sahip ve dünyanın en kalabalık adalarından biri. Honshu, ülkenin başkenti Tokyo'yu barındıran Honshu, Japonya'nın toplam alanının yaklaşık yüzde 60'ını oluşturuyor. Fuji yanardağı buradadır.