• 01 Mart 2024 02:35
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Ege'de inanç turizmi potansiyeli değerlendirilmiyor

Bu haberi dinleyin
01 Mart 2024 Ege'de inanç turizmi potansiyeli değerlendirilmiyor

Başta İncil de geçen 7 Kiliseler olmak üzere "inanç" eksenli çok sayıda değere sahip Ege Bölgesi’nin bu potansiyelinin daha iyi tanıtılarak değerlendirilmesi isteniyor.

İncil’de adı geçen ve dolayısıyla hristiyanlık için büyük bir öneme sahip olan 7 kilisenin 3’ü İzmir’de, 3’ü Manisa’da ve biri de Denizli’de bulunuyor. 

7 Kiliseler’in henüz hak ettiği yerde olmadığını söyleyen Kültür ve İnançi Derneği Başkanı Levent Oral, “İzmir'in inanç ve kültürinden daha çok pay alması gerekiyor. Dünyayla boy ölçüşecek potansiyele sahip. Bunun için de 7 Kiliseler’in önemini anlamamız lazım” diyor.

Oral, Üç semavi dinin (Müslümanlık, Hıristiyanlık, Musevilik) Türkiye’de günümüze kadar ulaşan önemli ziyaret merkezlerinin tanıtımının yapılarak daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şunlyarı söylüyor: “Efes Harabeleri de Hristiyanlar için her anlamda öne çıkan bir şehir. İzmir’de Aziz Polikarp Kilisesi de inançinin önemli durakları arasında.

Uşak’ta bulunan Pepouza Antik Kenti Hristiyanlık açısından şehir piskoposluk statüsüne sahip.dın’da günümüze kadar korunarak gelmiş ve çoğunda hâla ibadet yapılan çok sayıda tarihi yapı ve camii yer alıyor. Muğla’da Şahidi Külliyesi, Milas Buharalı Muhammed Seyid-i Türbesi, Stratonikeia antik kenti içindeki Şaban Ağa Camii gibi yapılar inançi kapsamında değerlendiriliyor. Afyonkarahisar’da, Amorium ve Frigya Antik kentlerindeki şapeller ve kiliseler için Hıristiyanlık alemine yönelik çeşitliliği tanıtılabilir potansiyele sahip. Kütahya’da, Kütahya Muvakkithanesi, Karagöz Ahmet Paşa Camii ve Medresesi, Çinili Camii ve Ulu Camii gibi inanç merkezleri yer alıyor.”

“Dini festivaller düzenlemeliyiz”

Ege Bölgesi’nin inançinde sahip olduğu potansiyeli açığa çıkarmak için bir an önce adım atılmasını isteyen Kültür ve İnançi Derneği Kurucu Üyesi ve İzmir Tur Rehberleri Odası Başkanı Macit Şaşzade, dini festivaller yapılması gerektiğini söyledi. Bu festivallerin eğlence şeklinde değil ruhani etkinlikler olarak düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Şaşzade, “İnançindeki büyük potansiyeli kullanamıyoruz. Ege Bölgesi inanç turistine hitap ediyor. Dünyada 300 milyon kişi inançi amaçlı seyahat ediyor. Milyarlarca dolar gelir elde edilen bu alandan Türkiye daha fazla pay almalı” diye konuştu. Ege Bölgesi’nde bulunan 7 Kiliseler’in tanıtımının yapılmasıyla birlikte bölgeye çekilecek turistlerin bölgenin kalkınmasında önemli rol üstleneceğini söyleyen Şaşzade, “Ege Bölgesi Hristiyanlar için önemli merkezlere ev sahipliği yapıyor. Özellikle Meryem Ana Evi ve Yedi Kiliseler büyük ilgi görüyor” dedi.