• 01 Mayıs 2024 05:03
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Emeğe saygı : 1 Mayıs işçi bayramı kutlu olsun

Bu haberi dinleyin
01 Mayıs 2024 Emeğe saygı : 1 Mayıs işçi bayramı kutlu olsun

İşçilerin, günlük çalışma süresi konusunda küresel ölçekte dayanışmayla verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs, 1891'den beri dünyanın birçok ülkesinde değişik şekillerde İşçi Bayramı olarak kutlanıyor.

1 Mayıs İşçi Bayramı, tüm dünyada 4 Mayıs 1886'da ABD'nin Chicago kentindeki Haymarket olayını anmak için kutlanıyor. Güvenlik güçlerinin sekiz saatlik günlük çalışma süresini protesto etmek için genel greve giden işçileri dağıtmaya çalıştığı sırada bir kişi, polise bomba atmıştı. 

Polisin işçilerin üzerine ateş açarak yanıt vermesi üzerine dört gösterici yaşamını yitirmişti. 

1889'da Paris'te yapılan İkinci Enternasyonal toplantısı sırasında 1 Mayıs'ın Chicago'daki gösterileri anmak için kutlanması için yapılan öneri kabul edilmiş ve ilk kutlama 1890'da yapılmıştı.

Çin'de 1 Mayıs'a özel etkinlik, kutlama ya da yürüyüş yapılmazken, ülkede halk, işçi bayramını uzun milli tatillerden biri olması nedeniyle şehir ya da yurtdışına gezmeye giderek geçiriyor.

Rusya'da her yıl binlerce işçinin katıldığı geçit törenleri ve kutlamalar, işçi sendikaları, dernekler ve sivil toplum kuruluşları tarafından destekleniyor. Eski Sovyetler Birliği ülkelerinden Azerbaycan'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle her hangi bir kutlama yapılmıyor.

Nazım Hikmet'in kendi sesinden 1 Mayıs mesajı için tıklayın https://www.odatv.com/guncel/nazim-hikmetin-1-mayis-konusmasi-237332