• 18 Aralık 2023 23:58
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Green Park’ın Selinus oteli ÇED raporuyla yine gündemde

Bu haberi dinleyin
18 Aralık 2023 Green Park’ın Selinus oteli ÇED raporuyla yine gündemde

 

Adil Üstündağ’ın sahibi olduğu Green Park Grubu’nun Antalya Gazipaşa’daki Selinus Sahilinde yapmak istediği otel bu kez de ÇED raporuyla gündemde. 

2508 yataklı 5 yıldızlı otel projesi için yürütülen ÇED sürecinde İDK (İnceleme Değerlendirme Komisyonu) toplantısı aşamasına gelinen otelin yapılmak istendiği bölge, barındırdığı kıyı ve denizel biyoçeşitlilik nedeniyle koruma altına alınmıştı.

Çevre duyarlılığı ve bu konudaki haberleri ile bilinen gazeteci Yusuf Yavuz, konuyla ilgili olarak bloğunda yayınladığı haberde, “Şubat 2022’de Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilen sahilde 2508 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel inşa edilecek olması, koruma-kullanma dengesinin ‘kullanımdan’ yana bozulmasına yol açacağı” belirtilerek şöyle deniyor:

Alan koruma altına alınmıştı

Selinus Sahilinde inşa edilmek istenen 2508 yataklı 5 yıldızlı otel projesi için yürütülen ÇED sürecinde İDK (İnceleme Değerlendirme Komisyonu) toplantısı aşamasına gelindi. Antalya’nın doğu sahillerinde betonlaşmadan büyük ölçüde korunabilmiş nadir alanlardan biri olan Selinus Kızılin bölgesi, barındırdığı kıyı ve denizel biyoçeşitlilik nedeniyle koruma altına alınmıştı.

AKP’nin logosundaki ampulün fikir babası

AKP’nin logosundaki ampulün fikir babası olduğunu öne süren Green Park Otellerinin sahibi Adil Üstündağ’ın, Antalya Gazipaşa’daki korunan alan niteliğindeki Selinus sahilinde inşa etmek istediği 2508 yataklı otel projesi için yürütülen ÇED sürecinde 8 Ocak’ta İDK toplantısı yapılacak. Caretta caretta yuvalama kumsalı olan korunan alan vasfındaki sahilde 51 bin metrekarelik alan üzerinde yapılması planlanan kasaba büyüklüğündeki otel projesinin güncellenen ÇED raporunda, proje alanındaki muz ağaçlarının söküleceği, arı kovanlarının ise kaldırılacağı belirtiliyor. İmar planlarında otel ve günübirlik tesis alanı olarakrılan 3. derece doğal sit alanı statüsündeki sahil, Şubat 2022’de Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmişti. Korunan alan vasıflı kıyıda 2508 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel inşa edilecek olması, koruma-kullanma dengesinin ‘kullanımdan’ yana bozulmasına yol açacağına işaret ediyor.

Arazi topluyordu

Yıllardır sahil bölgesinde üreticilerden parça parça arazi topladığı bilinen İş İnsanı ve otel zinciri sahibi Adil Üstündağ’ın Selinus sahilinde hayata geçirmek istediği otel projesi için başlatılan ÇED sürecinde geçtiğimiz 8 Şubat’ta Gazipaşa ilçesinde halkın katılımı toplantısı yapılmıştı. 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin hemen ardından otel projesi için ÇED toplantısı yapılması ilçe halkının tepkisini çekmişti.

Carettaların yuvalama alanı

Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı ve koruma bölgesi olan Selinus sahilinde yapılmak istenen otel projesi için ÇED raporuna konulmak üzere bir rapor da hazırlandı. Yard. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek tarafından hazırlanan ‘The Green Park Gazipaşa Otel Projesi Kapsamında, Projenin Deniz Kaplumbağaları Yaşam Döngüsü Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi Raporu’ başlığını taşıyan raporda, “Otel ile sahil arasında Gazipaşa halkının kullandığı yol bulunmakta olup otelde konaklayan misafirler bu yolu kullanarak sahile gelecektir. Sahilde tesise aitlar uygun şekilde yerleştirilecek olup mümkün oldukça akşam çalışanlar tarafından toplatılacaktır. Bunun haricindeki tüm faaliyetler yatırımcı otel alanı içerisinde gerçekleşecektir” ifadelerine yer veriliyor.

Üstündağ, ‘Ampulü ben tamamladım’

Gazipaşa’daki otel projesi için son yıllarda yerel halktan arazi topladığı bilinen İş insanı Adil Üstündağ, Selinus sahilinde otel inşa edebilmek için kamu kurumları ve ilçe belediyesi nezdindeki çabalarını da sürdürüyordu. Üstündağ, Ağustos 2003’te yaptığı bir açıklamada, “Ben Türkiye’nin ilk yerli oto ampul üreticisiyim. Şirketimin adı Akışık. Ak Parti’nin kuruluşu Merter Green Park Oteli’nde gerçekleşti. Ampul ve AK fikri de buradan çıktı. Hatta ampulün görünümünü de gerçeğe uygun olarak ben tamamladım” sözleriyle gündeme gelmişti.