• 13 Eylül 2023 07:43
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Havacılık sektöründe toparlanmaya rağmen 9 şirket iflas etti

Bu haberi dinleyin
13 Eylül 2023 Havacılık sektöründe toparlanmaya rağmen 9 şirket iflas etti

Havayolu taşımacılığı küresel salgın (Pandemi) döneminde en ağır darbeyi yiyen sektörlerden oldu. İflaslar zirveye ulaştı. 2019 yılında 34şirketi iflas etti.

Sektör 2023 yılında toparlanmaya başlamıştı ki uçakların en büyük maliyetini oluşturan yakıt fiyatlarının yükselişi nedeniyle fiyatlarını yükseltmek zorunda kaldı. merkezli Flight Centre'ın verilerine göreşirketlerinin ekonomi sınıfı ve düşük maliyetli havayollarında ücretleri ortalama yüzde 36 arttı.

Bu da başlayan toparlanmanın hızını kesti. Toparlanma hız kesse de devam ediyor.

Ancak toparlanmaya rağmen iflaslar yaşanıyor.

Toparlanantaşımacılığı sektöründe bu yılın sekizlık döneminde (Ocak-Ağustos) 9 şirket iflas etti.

Havacılık web sitesi ve podcast'i AllPlane.tv'nin derlediği verilere göre 2020'den bu yana 64faaliyetlerini durdurdu.

FlightGlobal'ın stratejik içerik başkanı Murdo Morrison, sektörün diz çöktüğü üç yılın ardından seyahatlerin normale döndüğü haldeiflaslarının yaşanmasını değerlendirirken Pandeminin, sektörüne ekonomik durgunluklardan, savaşlardan ve terör olaylarından daha fazla zarar verdiğini belirterek iflaslarda pandemi döneminde uğranan yıkımın etkisi olduğunu söylüyor.

Bu arada sektörde birleşme ve adını değiştirerek yola devam edenler de oldu. Örneğin İtalya'nın bayrak taşıyıcıAlitalia ITA Airways oldu 

İngiltere’deki Cranfield Üniversitesi ve'daki Katalonya Açık Üniversitesi'nde hava taşımacılığı yönetimi alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Pere Suau-Sanchez detaşımacılığında yolcu sayısındaki artış ve doluluk alanındaki yükseliş ile yaşanan toparlanmaya rağmen sektörde iflas ve şirket birleşmelerinin devam edeceğini söylüyor.


İflas eden havayolları 

2018        18 

2019        34

2020        31 
2021        19 

2022        12

2023(*)    9

(*) Ocak-Ağustos, 8