• 03 Şubat 2024 23:06
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Havayolu birleşmeleri tekelciliğe ve fiyat artışına neden oluyor”

Bu haberi dinleyin
03 Şubat 2024 “Havayolu birleşmeleri tekelciliğe ve fiyat artışına neden oluyor”

 

Havayolu sektöründe yaşanan şirket birleşmelerinin tüketiciler aleyhine sonuçlara neden olduğu için Avrupa Birliği’ne (AB) şikayet edildi.

Avrupa Seyahatleri ve Tur Operatörleri Birlikleri (ECTAA) ve dört kuruluş Avrupa Komisyonu'nun “Dijital Çağa Uygun Bir Avrupa” İdari Başkan Yardımcısı ve Avrupa Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager'e göndedikleri mektup ile konuya ilişkin endişelerini dile getirdi.

Mektupta, bir dizibirleşmesine imza atılmasına karşı uyarıda bulunarak, taşıyıcılar arasındaki konsolidasyonun " daha yüksek fiyatlar, daha düşük kaliteli hizmetler ve daha az memnun yolcu " tehdidi oluşturduğu konusunda uyarıda bulunarak, Avrupa tüketicilerinin rekabetçi ve sağlıklı birpazarını hak ettiği belirtilerek şöyle deniyor:

Pozisyonlar tüketici aleyhine 

“Art arda gerçekleşen birleşmelerde giderek baskın hale gelengrupları oluştu.konsolidasyonu dalgası binlerce bağlantıdaki rekabeti büyük ölçüde sınırlayabilecek, pazarın hakim oyuncuları, Avrupalı ​​gezginler zararına geliştirmeleri ve pozisyonlarını kötüye kullanmaları için daha fazla alan açabilecek.

Hava yolculuğu endüstrisi kuruluşları, geçerliliğini yitirmiş slot tahsis kurallarıyla birliktekonsolidasyonları birçok Avrupanda tıkanıklığa yol açacak.

5 havayolunun pazar payı

Endişe verici eğilimin bir göstergesi olarak, 2005 yılında Avrupa'nın en büyük 5grubu AB içi trafiğin yüzde 47'sini oluşturuyordu. Bugün bu rakamın 2024 yılında yüzde 73,5'e ulaşacağı öngörülüyor.”

Mektupta hava yolculuğu endüstrisi organları, ITA Airways'in Group , Air Europa'nın IAG tarafından satın alınmasına ve Air Europa'nın IAG tarafından satın alınmasına atıfta bulunarak, "Avrupa Komisyonu tarafından değerlendirilmekte olan veya ufukta görünen Air France/KLM'den  SAS ve TAP Air Portekiz'in satın alınmasıyla yoğunlaşmanın önemli ölçüde artacağı öngörülüyor.

Ayrıca ABD'de artan konsolidasyon ve bunun sonucunda ortaya çıkan rekabet eksikliği, daha yüksek fiyatlara, daha düşük hizmet kalitesine ve daha az memnun hava yolcusuna yol açtı.” deniyor.

Mektupta, şu anda Komisyon tarafından incelenmekte olan çeşitli satın almalarla birlikte bu hakimiyet yoğunluğunun arttığı belirtilerek " devam eden Avrupabirleşme dalgasını dikkatli ve eleştirel bir şekilde gözden geçirmesini" verekabetini korumasını isteniyor.

Mektup ACI Europe, EU Travel Tech, ECTAA, BEUC (Avrupa Tüketici Örgütü) ve Avrupa Yolcu Federasyonu tarafından imzalandı