• 17 Kasım 2022 06:00
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan’ın Schengen’e alınması isteniyor

Bu haberi dinleyin
17 Kasım 2022 Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan’ın Schengen’e alınması isteniyor

 

Avrupa Birliği Komisyonu, üye ülkelere Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya'yı Schengen Bölgesi'ne dahil etme çağrısı yaptı. Konunun 8 Aralık'ta içişleriları zirvesinde ele alınması bekleniyor.

Komisyon'dan yapılan açıklamada her üç AB ülkesinin Schengen Bölgesi'ne dahil olmak için gereken şartları bütünüyle sağladıkları ve serbest dolaşım alanına "gecikmeksizin" dahil edilmeleri gerektiği belirtildi. AB Komisyonu'nun tavsiyesi konunun 8 Aralık tarihinde yapılacak içişleriları zirvesi oturumunda ele alınması için bir temel oluşturuyor. AB Komisyonu bu toplantıda üç ülkenin Schengen Bölgesi'ne alınması kararının da oylamaya sunulması gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili kararın Schengen'e üye ülkeler tarafından oybirliğiyle alması gerekiyor.

Komisyon'un İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson Brüksel'de konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu üç üye ülke bütünüyle Avrupalı hissetmeyi hak ediyor" dedi. Johansson "Schengen, Avrupa Birliği'nin en büyük başarılarından biri. Bu bağlantılar iç pazarı büyütüyor, ekonomileri büyütüyor ve Schengennı zamanda insanların hayat standartlarını iyileştiriyor, bu kadar yalın ve basit" dedi.

AB Komisyonu, Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen Bölgesi'ne dahil edilmesi yönünde 2011 yılında tavsiyede bulundu ancak bu şimdiye kadar gerçekleşmedi. 

27 AB ülkesinden 22'si ve AB üyesi olmayan İsviçre, Norveç, İzlanda ve Liechtenstein vize kontrolü olmadan seyahatin mümkün olduğu Schengen Bölgesi'nde yer alıyor.