• 05 Ocak 2022 00:39
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Kalifiye eleman sorunu büyüyerek Avrupa geneline yayılıyor

Bu haberi dinleyin
05 Ocak 2022 Kalifiye eleman sorunu büyüyerek Avrupa geneline yayılıyor

Korona virüs salgını nedeniyle bir yandan çalışanlar işini yitirirken bir yandan da işletmeler kalifiye eleman bulamıyor. Sorunun Avrupa ülkeleri geneline yayıldığı belirtiliyor.

Biri turist gönderen biri  turist alan konumda olan ve’da sektöründe kalifiye eleman sorunu büyüyor.

Almanya

Almanya’da yayınlanan Fvw Dergisinde yer alan konuyla ilgili haberde sektör temsilcileri “2022'de hiçbir konunun kalifiye işçi sıkıntısından daha önemli olmayacağını varsaydığı” belirtiliyor.

Seyahatleri konsorsiyumu RTK başkanı Thomas Bösl, bu alanda yaşanan sorunun çözümüne teknolojinin kısmen yardımcı olabileceğini  söylüyor.

İspanya

Öte yandan’da da kalifiye eleman sorunu yaşandığı belirtiliyor. 2020 yılında sektörde doğrudan istihdamda yüzde 19,5'lik bir azalma meydana geldiği bunun 202.000 kişiye karşılık geldiği 2022’de sayının daha da artacağından endişe edildiğine dikkat çekiliyor

WTTC: "Temel bir sorun"

Kalifiye eleman sorununun yalnızde değil bütün sektörlere ülke genelinde yaşandığı bildirildi.

Bu arada Dünya Seyahat ve Konseyi (WTTC) ve Oxford Economics ile birlikte ABD ve,, Fransa, İtalya ve Portekiz ile Seyahat endüstrisinin diğer büyük pazarlarında meydana gelen iş kayıpları ve doğan kalifiye eleman açığı ile ilgili yürütülen çalışma sonuçları raporu yayınlandı.

Raporda işini yitirenler ile kalifiye personel eksikliğinin "Temel bir sorun" olduğu belirtiliyor. Raporda, 13 çalışandan birinin işini yitirebileceği sürecin 2022'de büyük olasılıkla devam edeceği belirtiliyor.

Küresel bir sorun

Raporda şöyle deniyor:

“Küresel olarak 62 milyon iş kaybıyla COVID-19'un seyahat endüstrisi üzerindeki yıkıcı etkisini ortaya koydu. Bu, küresel bir trend. Amerika, Fransa, İtalya,, ve Portekiz gibi başlıca turist kabul eden destinasyonlarda “önemli bir personel sıkıntısı” yaşanıyor. Bazı ülkeler proaktif önlemleri ile risk altındaki milyonlarca kişinin geçimi sürdürmesini sağladı.