• 12 Aralık 2020 11:29
  • 0
  • 6 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Korona salgını nedeniyle turizmde hangi ülke ne yaptı Türkiye’de durum ne

Bu haberi dinleyin
12 Aralık 2020 Korona salgını nedeniyle turizmde hangi ülke ne yaptı Türkiye’de durum ne

Koronavirüs salgını ile ilgili Avrupa’da ikinci dalga yükselirken bazı ülkelerde 3. Dalga yaşanıyor.

Pekivirüs salgınının en ağır darbeyi vurduğu  seyahat endüstrisi için hangi ülke ne yaptı.

Kısa adı TÜRSAB olan Türkiye Seyahatleri Birliği, hazırladığı “Covid 19 sürecinde Türkiye ve dünyai değerlendirmesi” raporundavirüs salgını nedeniyle için hangj ülkenin ne yaptığı derlenmiş. 41 sayfalık raporun “Avrupa Ülkelerinin Sektörüne COVID-19 Destekleri” başlıklı bölümünde şu bilgiler yer alıyor:

ALMANYA

Kredi Desteği:

Almanya’daki seyahat acentaları için yüzde 100’ü devlet garantili olarak Kalkınma Bankası’ndan 10 yıl vadeli desteği sağlanmaktadır. 50’den az çalışana sahip olan şirketler için sağlanan üst sınırı 500 bin Euro iken 50’den fazla çalışana sahip şirketler için 800 bin Euro’dur.

Hibe Desteği: 

Alman hükümeti tüm küçük ölçekli işletmeleri ve serbest meslek çalışanları için toplamda 50 Milyar Euro’luk hibe destek paketi açıkladı. Bu hibe paketinden seyahat acentaları da faydalanabiliyor. Bu çerçevede;

-          5 kişiye kadar çalışanı olan seyahat acentaları 3 boyunca 9 bin Euro

-          10 kişiye kadar çalışanı olan seyahat acentaları ise 3 boyunca 15 bin Euro hibe desteği sağlandı.

Federal Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerjilığı Temmuz 2020 başlarında ise sektörü için 25 milyar Euro’luk bir destek paketi hazırladığını açıkladı. Ağustosı sonlarına dek destekten yararlanmak için 40 bin başvurunun alındığı ve 700 milyon Euro yardım verildiği ifade  edilmektedir. Ekonomi ve Enerjilığı yardımın süresini 2020 yılı sonuna dek uzatmayı planlamaktadır.

Almanya’darıca zor durumda olan Avrupa seyahat pazarının en büyük tur operatörü konumundaki TUI’ye’da hükümeti tarafından iki parti halinde 3 milyar Euro’ya yakın malidestek  ve sağlanmıştır.  Tüm  budesteklere  karşın  TUI’nin zordurumda oluşu tartışmalara yol açarken, muhalefet Federal Hükümetin TUI'ye yüzde 9’a kadar ortak olma hakkı olduğundan yola çıkarak TUI’nin kısmen kamulaştırılmasını talep etmektedir.

Kupon Uygulaması: 

Tüketicilerin seyahat iptal talebine karşı seyahat acentaları ve tur operatörleri para iadesi yerine sonraki dönemde değerlendirmek üzere devlet garantili tatil kuponu verme önerisi getirildi. Bu öneri Alman Hükümeti tarafında kabul görse de Avrupa Birliği para iadesi isteyen tüketicilere iade yapılması gerektiği yönünde görüş açıkladı.

Mevcut durumda 8 Mart 2020 tarihinden önce gerçekleştirilmiş rezervasyonlarda kupon almayı kabul eden tüketicilere kupon verilebilirken para iadesi noktasındaki talepleri acentaların yerine getirmesi gerekmektedir. yaz tatili iptali durumunda bu iptallere ilişkin para iadelerinin kesintili bir şekilde tüketicilere yapılacağı yönünde de görüş bildirmektedir. 14 Haziran 2020 tarihinden sonraki seyahatler için tüketici iptal talebinde bulunduğu taktirde, Federal Dışişlerilığı’nın Covid-19 salgını nedeniyle açıkladığı seyahat uyarısı bu tarihe kadar geçerli olduğundan mevcut prosedür gereği iptal için öngörülen bedeli ödemek zorundadır.

İTALYA

Hükümetin açıkladığı tedbirler kapsamında tüm sektör çalışanlarının maaşının yüzde 80’inin ödenmesine ilişkin istihdam paketi desteği oluşturuldu. Bununla birlikte serbest meslek sahibi çalışanlarla mevsimlik olarak çalışanlara Martında 600 Euro’luk ödeme yapıldı. Mayısında açıklanan ve sektörünü de kapsayan istihdam destek paketinin toplam büyüklüğü ise  25,6 milyar Euro oldu. sektörüne sağlanan destekler arasında için canlandırılması amacıyla düşük gelirli ailelere ülke içindeki seyahatlerde kullanılmak üzere 500 Euro’luk tatil çeki verilmesi de bulunuyor.rıca otellere vergi indirimi yapılması ve sosyal mesafe kuralına uygun düzenleme yapan işletmelere 2 milyar Euro’luk yardım sağlanması da sağlanan destekler arasında yer alıyor. Bununla birlikte endüstrisinin ve Alitalia’nın uğradığı zarar için 500 milyon Euro'luk bir fon oluşturuldu.

FRANSA

Fransa şirketler ve çalışanlar için sınırsız bütçe desteği vaadinde bulunurken seyahat ve şirketleri için ilk etapta 2 milyar Euro’luk dayanışma fonu kuruldu. Hükümet, virüsü nedeniyle kapalı olan işletmeler için 45 milyar Euro’lukpaket  oluştururken  bu paketin 8,5 milyar Euro’luk kısmı kısanerılmıştır. Kısa kapsamında çalışanlara brüt maaşlarının yüzde 70’i ödenmektedir. Asgari ücret veya daha düşük ücretli çalışanlar ise maaşlarının tamamını alması sağlanmıştır. Fransız Hükümeti, finansal sistemi korumak için bankaları kapsayan 300 milyar Euro’ya varan bir garanti sistemi getirilmiştir.

Fransa 15 Mayıs 2020 tarihinde 18 Milyar Euro büyüklüğünde bir “Turizm Destek Paketi” açıklamıştır. Fransız Hükümeti söz konusu desteklerin yanı sıra kamu ve özel sektör temsilcileri ile Atout France yetkililerinden oluşan bir komisyonu da oluşturmuştur.

AVUSTURYA

Avusturya’da Tarım, Bölgeler velığı, Covid-19 salgını dolayısıyla sektörüne yönelik ilk destek paketini, 6 Mart 2020 tarihinde açıklamıştır. Bu paket daha çok Avusturya Otel ve Bankası üzerinden desteğini içermektedir. Buna göre yaklaşık 1,6  milyar Euro’luk bir destek bütçesirıldığı açıklanmıştır. Avusturya hükümetirıca tüm ticari işletmelere yönelik olarak Covid-19 krizini aşmak amacıyla 2 milyar Euro’luk bir destek fonu oluşturmuştur.

İSPANYA

İspanya hükümeti 17 Mart 2020’de virüsün ekonomik etkilerine karşı 200 milyar Euro’luk paket açıklamıştır. Bu paketin 117 milyar Euro’luk kısmı kamuyarılırken 83milyar Euro’luk bölümü krizden etkilenen şirketler ve işçiler içinrılmıştır. 18 Haziran tarihinde açıklanan sektörüne ilişkin destek paketinin boyutu ise 4,2 milyar Euro olmuştur. Bu destek paketinin 2,5 milyar Euro’luk kısmını sektöre sağlanacak olanler oluştururken dijitalleşme ve sürdürülebilirlikle rekabeti teşvik için 850 Milyon Euro, Havalimanları İşletmeleri'ne (AENA) 756 milyon Euro’luk teşvik verilmiştir.

PORTEKİZ

Portekiz hükümeti, pandeminin ilk döneminde işverenlerin sigorta yükünün yüzde 70’ini karşılarken, çalışanların maaşının 3’te 2’sini karşılayan istihdam destekleri uygulamıştır. sektörüne özel olarak restoran işletmelerine yönelik toplam büyüklüğü 600 milyon Euro’luk  paketi oluşturulurken seyahat acentaları ve etkinlik organizasyonu yapan şirketlere yönelik 200 milyon Euro toplam büyüklüğe sahip paketi sağlanmıştır. Otellere açılan kanalının büyüklüğü ise 900 milyon Euro olmuştur. Turismo de Portugal çatısı altında ise zor durumdaki küçük ölçekli işletmeler için 60 milyon Euro’luk paketi açıklanmıştır. 

RUSYA

Rus Hükümeti, “Nakit İadesi” olarak nitelendirilen bir programla içi destekleme kararı almıştır. Alınan karar çerçevesinde ülke içinde 25 bin Ruble’nin (2 bin 477 TL) üzerinde tur satın alan vatandaşlara, 5 Bin Ruble nakit iadesi verilmektedir.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın

https://www.tursab.org.tr/apps//Files/Content/6ad52b35-1dd2-41c2-9f1c-c24cc19e7a63.pdf