• 20 Nisan 2026
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

PATA: Asya Pasifik Turizmi İçin Riskler Artıyor

Bu haberi dinleyin
20 Nisan 2026 PATA: Asya Pasifik Turizmi İçin Riskler Artıyor

Pasifik Asya Seyahat Birliği (PATA), Mart ayı sonunda yayımladığı “PATA Asia Pacific Visitor Forecasts 2026–2028” raporunda bölge turizminin orta vadeli görünümüne ilişkin yeni öngörüler paylaştı.

Rapora göre, Asya Pasifik bölgesine yönelik uluslararası turist girişlerinin 2026 yılından itibaren pandemi öncesi seviyeleri aşması bekleniyor. Baz senaryoda 2028 yılına kadar ziyaretçi sayısının 761,2 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

Jeopolitik riskler büyüyor

Ancak PATA, jeopolitik gelişmeler ve küresel ekonomik dalgalanmaların etkisiyle daha temkinli bir senaryo da ortaya koyuyor. Düşük senaryoda uluslararası ziyaretçi sayısının 2028’de 599,7 milyonda kalabileceği, bunun da 2019 seviyesinin yaklaşık %88’ine karşılık geldiği belirtiliyor.

PATA CEO’su Noor Ahmad Hamid, “Uluslararası turizm artık daha karmaşık bir döneme giriyor. Büyüme devam ediyor ancak artan baskılar altında” ifadelerini kullandı. Hamid, jeopolitik gerilimler, ekonomik belirsizlikler ve iklim riskleri nedeniyle sektörün artık doğrusal bir büyüme çizgisinde ilerlemediğini vurguladı.

Hong Kong Politeknik Üniversitesi’nden Prof. Haiyan Song ise turizm ekonomisinin yapısal bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, belirsizliklerin yönetilmesinin kritik hale geldiğini ifade etti.

2030’a doğru düzensiz büyüme

Rapora göre turizm sektörü artık daha parçalı ve öngörülmesi zor bir büyüme dönemine giriyor. Jeopolitik riskler, vize politikaları, havacılık kapasitesi ve iklim kaynaklı kesintiler sektörü doğrudan etkiliyor.

Öne çıkan bulgular

  • Çin, ABD ve Türkiye 2028’e kadar en büyük destinasyonlar olmaya devam edecek
  • Japonya ve Hong Kong turizmde güçlü toparlanma gösteriyor
  • Moğolistan, Maldivler, Sri Lanka ve Japonya pandemi öncesi seviyenin %150 üzerine çıktı
  • 39 destinasyonun 27’si 2028’de 2019 seviyesini aşacak

Zengin Çinli yaşlı turistler yılda 60 bin dolar harcıyor

Çin’deki varlıklı yaşlı turist segmenti, yıllık yaklaşık 60.000 ABD dolarına ulaşan harcamalarıyla turizm sektörünün en dikkat çekici gruplarından biri haline geldi.

Şanghay’da düzenlenen 2026 TravelDaily Dijital Zeka Konferansı kapsamında yapılan oturumda, sektör temsilcileri bu segmentin tüketim alışkanlıklarını değerlendirdi.

Shanghai Dongli Retirement Club Genel Müdürü Ping Li, bugünkü yaşlı turist kitlesinin artık 1940–50 kuşağı değil, 1960–70 doğumlular olduğunu belirtti. Bu grubun “en düşük fiyatı değil, kaliteyi tercih ettiğini” vurguladı.

Club verilerine göre bazı üyeler yılda yaklaşık 400.000 yuan (yaklaşık 60.000 dolar) harcama yapıyor.

Yetkililer, bu segment için en önemli unsurun “zahmetsiz, güvenli ve risksiz seyahat deneyimi” olduğunu ifade etti. Yaşlı turistlerin yüksek fiyat ödemeye istekli olduğu, ancak karar yükünü azaltan hizmetleri tercih ettiği belirtildi.

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz