• 05 Ağustos 2026
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Rus Turistlerin Yurt Dışı Seyahatleri İlk Yarıda %8,7 Arttı, Büyümenin Neredeyse Tamamı Üç Ülkeden Geldi

Bu haberi dinleyin
05 Ağustos 2026 Rus Turistlerin Yurt Dışı Seyahatleri İlk Yarıda %8,7 Arttı, Büyümenin Neredeyse Tamamı Üç Ülkeden Geldi

Rusya'dan yurt dışına yapılan turistik seyahatler 2026'nın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %8,7 artarak yaklaşık 9,5 milyon seviyesine ulaştı. Ancak büyümenin neredeyse tamamı Vietnam, Çin ve Mısır kaynaklı olurken, Orta Doğu'daki jeopolitik kriz özellikle Körfez destinasyonlarında ciddi kayıplara yol açtı.

Rusya Tur Operatörleri Birliği'nin (ATOR) analizine göre, bu üç destinasyon pazara yaklaşık 1,3 milyon ek seyahat kazandırarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve diğer Körfez ülkelerindeki sert düşüşü telafi etti.

Körfez Krizi Seyahat Akışını Değiştirdi

2026'nın ilk yarısında Orta Doğu'daki güvenlik krizi, Rus turistlerin seyahat tercihlerini önemli ölçüde değiştirdi.

En büyük kaybı yaşayan ülke BAE oldu. Rus turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %48,9 azalarak 1,14 milyondan 619 bine geriledi.

Benzer şekilde;

  • Kuveyt: -%55,2
  • Katar: -%39,2
  • Bahreyn: -%21,5
  • İran: -%20,5

ATOR Başkan Yardımcısı ve Space Travel CEO'su Artur Muradyan'a göre, Körfez pazarındaki kayıp özellikle charter ve transit hava trafiğinin yeniden şekillenmesine neden oldu.

Kazananlar: Vietnam, Çin ve Mısır

Vietnam

En dikkat çekici büyüme Vietnam'da yaşandı.

Rus turist sayısı:

  • 259 bin → 743 bin
  • Artış: %185,8

Bu büyümede;

  • yeni charter uçuşları,
  • Rusya'nın farklı şehirlerinden başlatılan direkt seferler,
  • Çin aktarmalı bağlantıların artması

belirleyici oldu.

Çin

Çin'e yapılan ziyaretler %55,6 artarak 1,62 milyon seviyesine ulaştı.

Bu yükselişin önemli kısmı doğrudan turizmden değil, Çin'in Asya uçuşlarında yeni transit merkezi haline gelmesinden kaynaklandı. Körfez hava sahasında yaşanan aksaklıklar sonrası çok sayıda Rus yolcu Çin üzerinden üçüncü ülkelere seyahat etmeye başladı.

Mısır

Mısır da son yılların en güçlü büyümesini yakaladı.

  • 937 bin → 1,17 milyon ziyaret
  • Artış: %24,3

ATOR, hava yolu şirketlerinin kapasiteyi güvenli ve yüksek talep gören destinasyonlara yönlendirmesinin Mısır'ın büyümesini hızlandırdığını belirtiyor.

Türkiye Liderliğini Koruyor, Ancak Büyüme Sınırlı

Türkiye, 2,65 milyon ziyaretle Rus turistlerin açık ara en büyük destinasyonu olmaya devam etti.

Ancak büyüme yalnızca %1,4 seviyesinde kaldı.

ATOR'a göre bu sınırlı artışın önemli nedeni sahil turizmi değil, İstanbul'un Körfez aktarmalarının yerine geçen yeni transit merkezlerinden biri haline gelmesi. Orta Doğu üzerinden uçuşların azalması, İstanbul'u Asya ve diğer destinasyonlara geçiş noktası olarak daha fazla öne çıkardı.

Tayland Yerinde Saydı

Geçen yılın en güçlü pazarlarından biri olan Tayland ise hafif geriledi.

  • 1,03 milyon → 1,01 milyon
  • Değişim: -%2,8

Körfez üzerinden yapılan bağlantılı uçuşların aksaması bu düşüşte etkili oldu.

Benzer şekilde;

  • Malezya: -%3,2
  • Endonezya: -%0,7

seviyesinde hafif gerilemeler yaşandı.

Japonya ve Premium Ada Destinasyonları Büyüyor

Rus turistlerin Japonya'ya ilgisi artmaya devam etti.

  • Japonya: +%24,7
  • Maldivler: +%18,5
  • Seyşeller: +%24,4
  • Mauritius: +%3,7

Özellikle Maldivler ve Seyşeller'de doğrudan uçuş kapasitesinin artması, Körfez aktarmalarındaki sorunların etkisini önemli ölçüde sınırladı.

En Sert Düşüş Küba ve Venezuela'da

Jeopolitik gelişmeler ve uçuş programlarının durması nedeniyle;

  • Küba: -%68,2
  • Venezuela: -%55,3

ile en büyük kayıpları yaşayan destinasyonlar oldu.

İlk 10 Destinasyon (2026 İlk Yarısı)

DestinasyonZiyaretçiDeğişim
Türkiye2,65 milyon+%1,4
Çin1,62 milyon+%55,6
Mısır1,17 milyon+%24,3
Tayland1,01 milyon-%2,8
Vietnam743 bin+%185,8
Abhazya647 bin-%2,7
BAE619 bin-%48,9
Maldivler150 bin+%18,5
Endonezya116 bin-%0,7
Güney Kore115 bin+%4,5

Genel Değerlendirme

2026'nın ilk yarısında Rusya çıkışlı yurt dışı turizm pazarı büyümeyi sürdürse de, bu büyüme oldukça dar bir tabana dayanıyor. Vietnam, Çin ve Mısır tek başlarına pazardaki artışın neredeyse tamamını sağlarken, Orta Doğu krizi Körfez ülkelerine yönelik talebi sert biçimde düşürdü.

Türkiye ise lider destinasyon konumunu korusa da büyümesini ağırlıklı olarak İstanbul'un artan transit rolü sayesinde gerçekleştirdi. Buna karşılık Çin, yeni aktarma merkezi olarak önem kazanırken; Vietnam ve Mısır, ek uçuş kapasitesi sayesinde Rus turist akışındaki yön değişiminin en büyük kazananları oldu.

Kaynak: Ator

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz