• 25 Aralık 2023 09:19
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Seyahat acentelerine yeni pazar açan kısa süreli ev kiralama yasası 1 Ocak’ta uygulamaya girecek

Bu haberi dinleyin
25 Aralık 2023 Seyahat acentelerine yeni pazar açan kısa süreli ev kiralama yasası 1 Ocak’ta uygulamaya girecek

 

Meclis’ten geçerek yasalaşan kısa süreli ev kiralama ile ilgili düzenleme 1 ocakta uygulamaya giriyor. Yasa kısa süreli ev kiralamalarının yalnız A Grubu seyahatleri eliyle yapılabilecek. Bu da e-acentelere yeni bir pazar açacak.

Geçiş süreci nasıl olacak? 

1 0cak'ta yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlar bir içinde izin belgesi almak üzerelığa başvuracaklar. 

İzin belgesi düzenlenmesi işlemleri, başvuru tarihinden itibaren 3 içinde sonuçlandırılacak. Başvurusu kabul edilmeyenler, faaliyette bulunamayacak ancak bu konutların kullanıcılarının hakları sözleşme süresi sonuna kadar devam edecek. 

En çok kiralama bölgelerinde

Düzenlemeyle kayıt dışı olarak kiraya verilen evlerin yarattığı vergi kaybının önüne geçilmesi öngörülüyordu. Kültür velığının yaptığı çalışmaya göre, kayıt dışı kiralanan konut sayısı 80 bini buluyor. En çok konaklama Muğla, Antalya ve Denizli'de yapılıyor. 

100 günden fazla süreli kiralamalar kapsam dışında 

1 Ocak'ta yürürlüğe girecek yeni düzenlemeye göre, tek seferde 100 günden fazla süreli yapılan kiralamalar kanun kapsamı dışında olacak. Konutun amaçlı kiralanabilmesi için öncelıktan izin belgesi alınacak. Kültür velığınca nitelikleri belirlenen plaket, kiralama yapılan konutun girişine asılacak. Belge ve plaketlığın belirlediği ücret karşılığında alınacak.rıca evini kiraya vermek isteyen konut sahiplerin tüm komşularından onay alma zorunda olacaklar. 

1 milyon liraya kadar para cezası 

İzin belgesi olmadan amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi almadan amaçlı kiralama yapmaya devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alması izin bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak.