• 22 Mayıs 2023 01:43
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Spa-Wellness yatırımına ilgi artıyor

Bu haberi dinleyin
22 Mayıs 2023 Spa-Wellness yatırımına ilgi artıyor

 

Dünya genelinde sağlıklı yaşam arayışı bu alana yönelik yatırımlara ilgiyi artırıyor.

Bu kapsamda, Salus Per Aquam (sudan gelen sağlık) SPA ve sağlık esenlik anlamındaki Wellness’e hem otellerin içinde hem de bağımsız birimler olarak yatırım yapılıyor.

Global Wellness Institute'nin (GWI) yaptığı araştırmaya göre, 2019'da 4,3 trilyon dolarlık iş hacmine ulaşan global wellness ekonomisinin 2020'de pandeminin etkisiyle yüzde 11’lik düşüşle 4,4 trilyon dolara geriledi. Ancak pandemi sonrası yaşanan hareketlilikle 2023'te global wellness pazarının 6,06 trilyon dolara, 2025 yılında ise yüzde 25'lik bir artışla yaklaşık 7 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. 

Haftalık ekonomi dergisi Para’da yer alan, Kerem Köfteoğlu”nun hazırladığı konuyla ilgili dosya haberde şöyle deniyor :

Yatırım da işletmecilik de artıyor

Global Wellness Institute'nin (GWI) yaptığı araştırmaya göre, 'su'dan sadece sağlık değil, artık ciddi bir kazanç da geliyor. 

Girişimciler otellerin içinde veya bağımsız binalardaki SPA bölümlerinin işletmeciliğine soyunuyor.

SPA & Wellness sektörü, Türkiye'nin tanıtılmasına olumlu katkı sunduğu gibi, ülkenin kasasına döviz girmesine yol açıyor. Türkiye, küresel wellness pazarında 20'nci, Avrupa pazarında ise dokuzuncu sırada yer alan önemli bir oyuncu haline geldi. 

Bir SPA kaça kurulur? 

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'mn (MARKA) beş Yıldızlı, 125 odalı ve 250 yataklı bir SPA & welIness oteli için hazırladığı ön fizibilite raporuna göre, böyle bir tesisin sabit yatırım tutarı 9,8 milyon doları buluyor. Ancak bir otelin sadece SPA 8 welIness biriminin metrekare başına ortalama maliyeti 11 bin 200 lira olarak hesaplanıyor. Uzmanlara göre, bir SPA'nın kurulum maliyeti; kullanılacak ekipman, mekânın büyüklüğü ve istihdam edilecek kişi sayısına bağlı olarak 5 milyon liradan başlayıp 20 milyon liraya kadar çıkabiliyor. 

Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Han Ergüven de Türkiye’nin Spa wellness yatırımları için zengin potansiyele sahip olduğunu söylüyor.

Otel dışı bağımsız birimler

Çeşitli otellerde SPA müdürlüğü yapan Ayşegül Aydemir Kartal, başta 4 ve 5 yıldız oteller olmak üzere, butik otellerin birçoğunda SPA hizmeti verildiğini söylüyor.

" Pera Palas, , Rixos, Sofitel Taksim otellerinin SPA'sını işletiyorum” diyen SPA Luxury Yönetim Danışmanlık Kurucusu Berrak Akkoç, SPA welIness alanında yatırım yapmak isteyen yatırımcılara da danışmanlık hizmeti verdiğini söylüyor.

Akel Turizm ve Medworld Sağlık Hizmetleri Kurucusu Elif Ural da Otel dışındaki wellness yatırımlarının arttığını belirterek “SPA Wellness sektörünün yeni yatırımlarını otel dışındaki merkezlerde yapılanlar oluşturuyor. İş insanlarının özellikle mesai saatleri sonrası dinlenebilecekleri alternatif yatırımlar öne çıkıyor. Wellness uygulamaları her yıl yeni bir kimlik değiştiriyor. Son yıllarda Türkiye'de görmeye başladığımız wellness otellerinin sayısı artıp ivme kazanacak” diyor.