• 28 Temmuz 2022 23:50
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

TCMB enflasyon beklentisini 42.8’den 60.4’e yükseltti

Bu haberi dinleyin
28 Temmuz 2022 TCMB enflasyon beklentisini 42.8’den 60.4’e yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseltti. TCMB, enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 19,2 olarak gerçekleşeceğini tahmin etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon raporunu açıklarken yaptığı konuşmada ile yerel paralarla ticaret konusundaki çalışmada önemli mesafe kat edildiğini söyledi.

Kavcıoğlu raporun sunumu eşliğinde yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir saat 40 dakika süren toplantıda Kavcıoğlu özetle şunları söyledi:

2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseldi.

Enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 19,2 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

Enflasyonun 2024 yıl sonunda yüzde 8,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

Dünyada ülkelerin yapısı itibarıyla tedbirlere karşılık resesyon süreci konuşuluyor, IMF tüm ülkelerde büyümeyi aşağı yönde güncelledi, Türkiye yukarı doğru güncellenen tek ülke konumunda.

Dünyada resesyonun konuşulmadığı tek ülke Türkiye.

Rusya ile yerel paralarla ticaret için önemli mesafe kat ettik.

Rusya tarafında görüşmelerimiz devam ediyor, sadece değil diğer ülkelerle de swap anlaşmaları için görüşmeler devam ediyor.

Geçen yıl ROM'u kaldırdık, liralaşmayı öncelendirdik, etkin şekilde kullanım aracı hale getireceğiz, Merkez Bankası kendi yönettiği, aldığı kararlarda ağırlıklı liralaşmayı önceleyerek alıyor.

Rezervlerimiz geçen yıl danı seviyedeydi, bu yıl danı seviyelerde, enerji maliyeti arttı, tüm ödemelerini rahatlıkla ödüyor, ödeyecek, bunlar için yeterli rezervlerimiz, gücümüz var, çok iyi durumda, rezerv erimesi değil rezerv değiştirmesi var.

(Rusya ile yerel parayla ticaret görüşmeleri) Ticaretimizde o kadar fark yaşanmıyor, ticaret kendi dengesini buluyor, enerji ödemelerimiz, ticaret, var, görüşmeler önemli bir noktaya geldi.

Dijital para ile ilgili güzel haberleri kısa zamanda vereceğiz, çalışmalar olumlu şekilde devam ediyor, sona doğru geliyoruz.

Önümüzdeki dönemde rezervlerdeki artışı göreceğiz, YUVAM'da hedeflediğimiz yıl sonu rakamına doğru yaklaşıyoruz.

Bankacılık sektörümüz dünyadaki en iyi bankacılık sektörlerinin başında geliyor, bu kadar sağlam ve güçlü bir bankacılık sektörünün böyle bir CDS'i hak ettiğini düşünmüyorum.