• 15 Şubat 2024 00:10
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turist Rehberliği ile ilgili yasa değişiklik teklifi komisyondan geçti

Bu haberi dinleyin
15 Şubat 2024 Turist Rehberliği ile ilgili yasa değişiklik teklifi komisyondan geçti

 

AKP milletvekillerinin hazırlayıp TBMM | Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Komisyonu’na sundukları Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 14 maddelik teklif, 5. Maddede yapılan değişiklik ile komisyondan geçti

5. maddede yer alan yabancı dilde turist rehberliği yapabilmek için aranan yabancı dil yeterlilik belgesinin süresi 5 yıllık süre ile kaldırıldı.

Bu kişilerin yabancı dil yeterliğini vermemesi halinde, Türkçe rehberlik yapabilmelerinin önü açıldı. Bu şekilde dil yeterliliğini vermeyen rehberlerin, yeterlik sınavı geçmelerine kadar rehberlik yapabilecek.

Komisyonda teklif ile ilgili en çok turist otobüsünde rehber bulundurma zorunluğunun kaldırılması ile ilgili madde tartışıldı. Ancak sonuç değişmedi.

Konuyla ilgi gelen eleştiriler yanıt veren Kültür ve Yardımcısı Nadir Alpaslan, rehber bulundurmanın kaldırılmadığın zorunlu olmaktan çıkarıldığını söyledi.

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı ABDULKADİR HAKAN EĞİNLİOĞLU ve Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Cihan Müşterioğlu’nun da katıldığı toplantıda teklif ile ilgili itiraz ve eleştirilerini bildirdi.

Komisyonda , AKP ve muhalefet partilerinden komisyon üyeleri milletvekillerinden; Hüseyin Yayman, Hüseyin Yıldız, Gülcan Kış, Ersin Beyaz, Ulaş Karasu, Sururi Çorabatır, Mahmut Tanal, George Aslan ve Mehmet Atmaca teklif ile ilgili söz alıp görüşlerini bildirdi.

Yapılan görüşmelerden sonra 14 maddelik teklif kabul edildi. Teklif şimdi TBMM Genel Kurulu’na gidecek.