• 20 Kasım 2023 11:09
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizm liselerine yenileri eklenecek. Gastronomi lisesi geliyor

Bu haberi dinleyin
20 Kasım 2023 Turizm liselerine yenileri eklenecek. Gastronomi lisesi geliyor

 

Milli Eğitim Bakam Yusuf Tekin, meslek liselerinin, spor liselerinin, güzel sanatlar liselerinin vele ilgili liselerin tamamını tematik hale getirmeye çaba sarf harcadıklarını belirterek, "Bu anlamda önümüzdeki günlerde 'gastronomi lisesi' alt başlığıyla bir programı sizlerle paylaşmış olacağız" dedi.

Tekin, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'daki "TravelExpo Ankara 6. Uluslararası ve Seyahat Fuarı"nda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Ankara'nın turistik değerlerinin ön plana çıkarılmadığını, özellikle yerel yönetimlerin elini taşın altına koymaları gerektiğini söyledi. Türkiye'de üniversitelerle kamu kurumlarının ve toplumun bağlantısının güçlü hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Tekin, şöyle konuştu: "Üniversitelerdeki akademisyen arkadaşlarımızın toplumsal problemlerin çözümü için ürettiği çözüm önerileri, ilgili kamu kurumlan ya da ilgili kesimler tarafından yeterince dikkate alınmıyor veyahut problemlerin çözümü için üniversitelerden akademisyen arkadaşlardan yeterince bilgi, destek talep edilmiyor. Sadece bir genelleme yaptım ama özel olarak fakültelerimizin bu anlamda işin içerisine dahil edilmesi gerekiyor. Üniversitelerin fakülteleri, bu türden katkıları şehre vermek için çabalayıp duruyorlar, proje üretmeye çalışıyorlar ama yeterince ürettikleri projelere sahip çıkan kamu otoritesiyle karşılaşmayınca da doğal olarak biraz demoralize oluyorlar." Tekin, bu çalışmaların yapılması ve projelerin geliştirilmesi durumunda ortaya çıkabilecek akademik, uluslararası yayınların Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunacağını söyledi.

"Müfredatı revize edeceğiz " 

Öğretim programlarında değişiklik planladıklarını ifade eden Tekin, "Turizm, seyahat kültürünün oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla müfredatların revize edilmesi sürecinde bu konuyla ilgili programlarımızın içerisine bir şehir kültürü, estetik kültürü, seyahat kültürü, programlarımızı revize ederken bunları dikkate alacağız." dedi. 

"Turizm konusunda sektör temsilcileri ile çalışmaya açığız”

Müfredatlar revize edilirken Türkiye'ninine katkıda bulunabilecek adımların nasıl atılacağının, çocukların bu anlamda nasıl yetiştirilebileceğinin üzerinde durduklarını vurgulayan Tekin, "Turizm konusunda da sektör temsilcileriyle bu anlamda ortak çalışmaya açık olduğumuzu beyan etmek istiyorum." ifadesini kullandı. meslek liselerinin, mesleki teknik Anadolu liselerinin bünyesinde faaliyet gösterdiğini anlatan Tekin, şunları kaydetti: "Şimdi biz meslek liselerinin tamamını sektörle işbirliği halinde, sektöre katkı verecek şekilde revize etme yolundayız. Meslek liselerinin, spor liselerinin, güzel sanatlar liselerinin vele ilgili liselerin tamamını tematik hale getirmeye çaba sarf ediyoruz. Bu anlamda önümüzdeki günlerde' gastronomi lisesi' alt başlığıyla bir programı sizlerle paylaşmış olacağız. Anadolu yemekleri, annelerimizin reçeteleri, Osmanlı mutfağı, Selçuklu mutfağı, hepsinin içerisinde yer aldığı,nı zamanda bu mutfağın nasıl servis edilmesi gerektiğine dair uygulamalı bilgilerin de yer aldığı bir liseyi sizlerle paylaşmış olacağız.