• 11 Eylül 2021 23:37
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Türkiye’de kaç yerleşik Rus var

Bu haberi dinleyin
11 Eylül 2021 Türkiye’de kaç yerleşik Rus var

Rusya Federasyonu'nun dışında yaşayan Rus sayısının 20 ile 30 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Russia Beyond portalı, değişik nedenlerle geçmişten bugüne başka ülkelere yerleşen Ruslar ile ilgili bir araştırma yaptı.

Hangi ülkede kaç Rus olduğuna ilişkin araştırmaya göre Türkiye’de 100 bine yakın yerleşik Rus var. Bu konuda Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği'nin 2019’da yaptığı açıklamada Türkiye'de daimi ikamet halindeki Rusların sayısı 100 bin civarında verirken Türkiye Cumhuriyeti 2020 nüfus verilerine göre Türkiye'de ikamet eden yurttaşı sayısı 43 bin 678 kişi 

Araştırmaya göre ençok Rus’da yaşıyor.'da yaşayan Rus sayısı 8,3 milyon. Ruslarlılardan sonra ülkedeki en büyük ikinci etnik grup.

İkinci sırada 3,8 milyon kişi ile Kazakistan var. Sovyetler Birliği döneminden bu yana Kazakistan'da da en büyük ikinci etnik grup Ruslar. Ülkede Rus yaşıyor.

Üçüncü sırada 3.1 milyon kişi ile ABD var. Buna göre ABD'de yaşayan her 100 kişiden 1'i Rus.

Dördüncü sırada 2.2 milyon kişi ile var.

Beşini sırada Özbekistan. Sovyetler Birliği dağılmadan önce Özbekistan'da yaşayan Rusların sayısı 1,6 milyon olarak hesaplanıyordu. Fakat bu sayı şu günlerde 730 bine kadar düşmüş durumda.

Altıncı sırada Belarus, Kanada, Letonya, Kırgızistan, Estonya, Brezilya. Bu altı ülkede ikamet eden toplam Rus sayısı 2,7 milyon. Estonya ve Letonya gibi ülkelerde etnik Ruslar nüfusun dörtte birini oluşturuyor.