• 28 Ağustos 2023 00:07
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Ürdün’den Türkiye’ye turizmde işbirliği çağrısı

Bu haberi dinleyin
28 Ağustos 2023 Ürdün’den Türkiye’ye turizmde işbirliği çağrısı

Ürdün’den Türkiye’yede işbirliği çağrısı geldi.

Adını dünyanın yeni yedi harikası listesine yazdırmış Petra ve deniz  düzeyinin 430 metre altındaki Lut Gölü/Ölü Deniz’de alanında yatırım ve işletmecilik ile 3. pazarlarda işbirliği için iki ülkenin işbirliği yapabileceği belirtiliyor.

Ürdün Yatırımlığı’nın sekiz öncelikli sektörde başlattığı ‘Ürdün'e Yatırım’ projesi kapsamında oluşturulan platformda Türk firmalarının da yer alması isteniyor.

Türklerin deneyim ve birikimi

Ürdün ekonomisinde yüzde 14’lük paya sahip olan sektörü, petrolü olmayan ülkenin ‘petrolü’ gibi. “Altın Üçgen” olarak bilinen Wadi Rum-Petra-Akabe de ülkeinin temel taşlarını oluşturuyor. Türkcilerin yatırım-işletme-yönetim alanlarındaki deneyim ve birikimlerine dikkat çeken uzmanlar, Ürdün'e Türklerin elinin değmesi gerektiğini söylüyor. Türk kökenli tur operatörleri, ve’dan Ürdün’e ciddi pazar oluşturabilir. 

Yapacak çok iş var

Haftalık ekonomi dergisi Para’da ye alan Kerem Köfteoğlu’nun haberinde Ürdün ve Eski Eserler Yardımcısı Dr. Emad Hijazeen’in Türk girişimcileri, "mucizevi" iyileştirme özelliğine sahip Ölü Deniz’e yatırıma davet ettiği belirtiliyor.

Türk Hava Yolları (THY) ile bir pazarlama anlaşması yaptıklarını ifade eden Dr. Hijazeen, şunları söylüyor: 

Son yıllardai geliştirmek adına önemli adımlar attı. Altyapımızı güçlendirdik, hizmet kalitemizi artırdık.

Buna rağmen alanında hala yapmamız gereken işler var. İnsan kaynakları ve hizmet kalitesini artırmayı da yapmamız gereken işler listesinin en başına koyduk.

THY ile başlayan işbirliği 

Başkent Amman ve Petra’ya 1,5 saat uzaklıktaki Akabe’ye sefer düzenleyen, antik kentimiz Petra'nın tanıtımına destek oluyor. 

THY’nin de uçtuğu Akabe’ye bir-bir buçuk saatlik mesafede. Akabe’ye turistik gemiler de yolcu taşıyor. Bunlar Altın Üçgen dediğimiz Wadi Rum-Petra- Akabe’yi geziyor. Altın üçgendeki üç önemli turistik merkez, aslında birbirini tamamlıyor. 

THY ile başlayan bu iş birliğini Ürdün ve Türkiye’yi birlikte pazarlayacak şekilde genişletmeyi arzuluyoruz. Batılı Hiristiyan hacılar için hem Türkiye hem de Ürdün’de önemli dini mekanlar var. Bu potansiyelden birlikte yararlanabiliriz. Ürdün Müslüman turistler için de önemli dini mekanlara sahip. Umre’ye giderken Ürdün’ün yanı sıra sınır komşumuz Filistin’deki kutsal toprakları da ziyaret edip Suudi Arabistan-Ürdün üçlü projeleri de geliştirilebilir. 

3. pazarlar ve Afrika’da işbirliği

Türkiye ilede bakir olan Afrika pazarında da iş birliği yapabiliriz. için kimsenin kapısını çalmadığı Afrika’nın kapısını Türk kardeşlerimizle birlikte çalabiliriz.de ağırlıklı olarak Türkiye,, BAE ve Suudi Arabistan ile rekabet halindeyiz. Buna rağmen,de rekabet halinde olduğumuz ülkelerle önümüzdeki yıllarda ortak çalışabileceğimiz konuları konuşmayı planlıyoruz.

Ürdün Yatırımlığı ‘Ürdün'e Yatırım’ başlıklı bir tanıtım platformu başlattı. Platform, sekiz öncelikli sektörde yatırımı teşvik ediyor. Türk firmalarının da projede yer almasını istiyoruz.”

“Hicaz  Demiryolu yeniden canlandırılabilir”

Petra Geliştirme İdaresi Başkanı Dr. Süleyman A. D. Farajat da tarihi Hicaz Demir Yolu'nun Ürdün'de bulunan kısmı, aradan geçen 115 yıla rağmen turistik geziler için de olsa hala hizmet vermeye devam ettiğini belirterek, Ürdün hattı, halihazırda ülke içi turistik geziler için kullanıldığını, Hicaz yolunun açısından bir fırsat olduğuna inandığını belirterek burada hareketlerinin yoğunlaşması halinde, bu canlanmadan hem Ürdün hem de Türkiye’nin olumlu yönde yararlanabileceğini söyledi.