• 30 Nisan 2024 00:51
  • 0
  • 8 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Yerli ve yabancı lüks otel yatırımları artıyor

Bu haberi dinleyin
30 Nisan 2024 Yerli ve yabancı lüks otel yatırımları artıyor

Kempinski'den'a, Barut'tan Vakko Hotels'e kadar yerli ve yabancı otel zincirleri Türkiye'de lüks otel açma yarışına girdi. Son beş yılda, 12'si planlama ve açılış aşamasında olan 27 lüks otel projesi geliştirildi.

Yerli ve yabancı otel zincirleri, İstanbul'dan Kapadokya'ya ve'a kadar Türkiye'nin merkezlerinde lüks oteller açıyor. 

Haftalık ekonomi dergisi Ekonomist Dergisi’nden Levent Gökmen Demirciler’in haberine göre Pandemi döneminin ağır şartlarına rağmen son beş yılda 15'i faaliyete geçen 12'si planlama ve açılış aşamasında olan 27 lüks otel projesi geliştirildi. The Peninsula, La Quinta By Wyndham, Radisson Collection, Curio Collection By gibi ülkemizde olmayan yeni markalar da Türkiye pazarına giriş yaptı. Yerli zincirler de Vakko Hotel & Residence, Cullinan, Anda Barut Collection gibi lüks markalar yarattı. 

Yabancı markalardan ilgi

Uluslararası zincirlerin müşteri portföyünden faydalanmak isteyen tesis yatırımcıları da lüks segment markaların çatısı altında hizmet vermeyi tercih ediyorlar. Türkiye pazarına giriş yapan lüks markalar için İstanbul hala öne çıkan destinasyon olurken, Mandarin'in'a gelmesinin ardından'daki lüks projelerdeki oteller de lüks markalara ev sahipliği yapmaya başladı. Kempinski'nin önümüzdeki yıllarda Sapanca'da otel açacak olması da Sapanca'yı uluslararası arenaya taşıyacak. Önümüzdeki dönemde Çeşme, Alaçatı ve Urla'nın da uluslararası lüks zincirlerin radarına girmesi bekleniyor. 

Türkiye'nindeki en büyük hedeflerinden biri dei 12a yayabilmek. Bunu nitelikli turistlere hitap eden ve daha çok i gelir getiren lüks tesislerle yapmayı planlayan yatırımcılar da uluslararası zincirlerin çok tercih edilen markalarını ülkemize getirip o markaların uluslararası müşteri portföyünden yararlanmaya çalışıyor. 

Mandarin'i ülkemize getiren Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı, Türkiye'ye gelen lüks markaların başarısının dünyadaki diğer lüks markaların ülkemize ilgisini de artırdığını söylüyor. Lüks markaların Türkiye'yi lüks segment ürünleri tercih eden harcama gücü yüksek turistlere iyi tanıttığını belirten Aşçı, nitelikli turistlere hitap ederek Türkiye'deki tesisleri yüksek fiyatlara satılıp gelirinin artırılabileceğini söylüyor. 

12 hedefi

Radisson Collection markasını Türkiye'ye ilk olarak Aspat Koyu'ndaki Anthaven Otel projesiyle getiren Ant Yapı da bu yatırımcılardan biri. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, uluslararası zincirlerin koleksiyon markalarının yatırımında fark yarattığını söylüyor. 

Otellerinin yaz döneminde yerli-yabancı turistlerden yoğun talep aldığına dikkat çeken Okay, "Bodrum'da oteller kış döneminde kapanır ancak biz otelimizi kapatmadık. Her 15-20 tekne 4-5 gün gelip yarış yaptı ve yüzlerce kişi otelimizde konakladı. Bunun yanı sıra toplantı ve aktiviteler de oldu. Çevredeki esnaf da bu hareketlilikten faydalandı.i 12a yaymaya katkı sağlıyoruz" diyor. Anthaven'ın yeni etaplarında 1 ±1 'den 3±1 'e kadar lüks otel ve rezidans konseptli yeni bir proje yapmayı planladıklarını belirten Okay, özellikle-Ukrayna savaşı nedeniyle batıya gidemeyen Ruslar'dan yoğun talep aldıklarını vurguluyor. 

Yerli zincirler atakta

Barut Anda Collection Didim

Türkiye'nin köklü zincir markalarından biri olan Barut Hotels lüks markası Anda Barut Collection'ı mayısında Didim Delice Yarımadası'nda hizmete açıyor. Anda Barut Collection Genel Müdürü Cem Karacan, 150 milyon Euro'yu aşan yatırım yapılan Anda Barut Collection ile dünyanın lüks potansiyelinin Ege Bölgesi'ne çekilip bölgeninde en önemli merkezlerden biri haline getirilmesini hedeflediklerini söylüyor. 52 yıl önce ilk otelini açarak Akdeniz'de anlayışını değiştiren markalardan biri olan Barut Hotels'in tecrübesini Ege'ye taşıdığını belirten Karacan, şöyle konuşuyor: "Bölgenin prestij simgesi olacak bu yatırımımız Türkinde yeni bir aşama olacak. Dünyanın lüks potansiyelini Türkiye'ye çekecek, milyarder liginde yer alan isimlerin Türkiye'de tatil yapabileceği yeni bir lokasyon oluşturuyoruz. Yeni nesiller için sürdürülebilirliğe önem veriyoruz. Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nin ilk Uluslararası Yenilenebilir Enerjilı otellerine sahibiz." 

Titanic Cullinan

Titanic Hotels markası ile sektöründe yer alangün Şirketler Grubu da Cullinan Hotels adıyla yeni marka yarattı.gün Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffergün, Cullinan Hotels'in'teki ilk otelinin ardından ikinci halkasını'da açacaklarını söylüyor. Yeni markalarını yurt dışında açacakları otellerle büyütmeyi planladıklarını belirtengün, "Cullinan, Afrika'da çıkarılan bir elmasın ismi. Biz de bu elması parlatıp daha iyi noktalara getirmek istiyoruz. Türkinin dünyaya açılan iyi bir markası olmayı hedefliyoruz. Aldığımız tahsisle birlikte'da büyümeyi 150 milyon Euro'luk yatırım planlıyoruz. Dubai'de ve yurt dışında bu markamızı büyütmek istiyoruz" diye konuşuyor. 

Vakko Sumahan Çengelköy

Türkiye'nin önde gelen perakende grubu Vakko ise Nişantaşı'ndaki mağazasının olduğu binada 2023'te small luxury konseptiyle Vakko Hotel & Residence Nişantaşı'nı açarak konaklama sektörüne girmişti. Genelde yabancı sanatçıların tercih ettiği otelde, Hollyvvood yıldızı Johnny Depp'in doğum günü de kutlandı. Vakko CEO'su Jaklin Güner, Vakko'nun lüks anlayışını ve misafirperverliğini konaklamada da hissettirecekleri otel yatırımını hayata geçirdiklerini belirten bu alanda yeni yatırımlara devam edeceklerini söylüyor.

Lüksün tutku ve deneyim yaratmasıyla krizlerde bile etkilenmeden büyüyen bir alan olduğuna dikkat çeken Güner, lüksün her alanında olmak için yatırımlara devam edeceklerini, Anadolu yakasında yeni bir yatırımı devreye alacaklarını vurguluyor. Güner, "Çengelköy'deki Sumahan Otel'ini kiraladık. Orada da yine lüks deneyimini yaşatacağız. Nişantaşı'ndaki konseptle benzer bir çizgide olacak Vakko Hotel Residence Sumahan otelini yılın ikinci yarısında açmayı planlıyoruz" diyor. Güner, İstanbul dışında da bu konsepti yaşatacakları fırsatları değerlendirebileceklerini söylüyor. 

Tarihi binalar otel oluyor

Marriott, Türkiye'de 2025 sonuna kadar lüks, premium, odaklı hizmet ve ekonomi olmak üzere tüm segmentlerde toplamda 20'den fazla yeni otel açmayı planlıyor. 

Ritz, Marriott gibi uluslararası lüksnın İstanbul'da tarihi binalardan dönüşen ve deneyim sunan özgün tesisler açmasıde ülkemizi öne çıkarıyor. Çünkü yerli-yabancı lüks segment ürüne talep gösteren turistler daha farklı deneyim arayışında. 18 Mart'ta otel olarak hizmet vermeye başlayan Sirkeci'deki Sanasaryan Han, uz un yıllar İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ev sahipliği yaptı ve tarihe işkence hikayeleri ile geçti. Binanın 'konukları' arasında; Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Nazım Hikmet, Atilla İlhan, ilhan Selçuk ve Ruhi Su gibi dönemin pek çokdın, yazar ve gazetecisi yer aldı. Sabahattin Ali'nin "Birçoğumuz tabutlukta tutulma işkencesine maruz kaldık" diye anlattığı 'tabutluklar' 1947'de yıkılırken, bugün otele dönüşen bina büyük merak uyandırıyor. 

Sanasaryan Han a Luxury Collection Hotel Genel Müdürü Volkan Öztürkler, Sanasaryan Han A Luxury Collection İstanbul gibi otellerin diğer tesislerin kalitesini ve standartlarını yükselterek İstanbul'un lüks segment otelleri arasında daha güçlü bir konum elde etmelerine destek olduğunu söylüyor.

Kültüri etkili

Misafirlerinin kültürine ilgi duyan rafine lüks ile destinasyonları deneyimle keşfetmeyi seven kişilerden oluştuğunu belirten Öztürkler, "Genellikle Amerika, Avrupa, ve Uzak Doğu ağırlıklı bir misafir kitlesini otelimizde ağırlıyoruz. İstanbul'u şiirsel bir dille anlatırken, kültürel ritüelleri de otelde sunduğumuz deneyimlerle yaşatıyoruz. Geleneksel Türk Çay Tadımı, Eski Mühür Ritüeli ve Tarihi Şehir İstanbul'un kısa bir anlatımı ritüellerimiz arasında yer alıyor" diyor. 

Mimar Kemaleddin'in inşa edilen tarihi 4.Vakıfhan da The Legacy Palace A Luxury Collection Hotel olarak 1,5 yıl sonra hizmete açılacak. Tarihi binaların restore edilip otele dönüştürülmeleri İstanbul'un dünyada lüks ve deneyim odaklı destinasyonları arasında daha üst sıralara çıkıp uluslararası turist çekmesine katkı sağlıyor.rıca uluslararası markaların girişiyle tarihi binaların restorasyonu ve korunması hızlanırken kentin kültürel ve tarihi mirası da korunuyor. 

YatırımcıTesis adıYeriDurumu
Aktarlı GrupSanasaryan Han A Luxury Collection HotelIstanbul/Sirkeciİşletmede
Ant YapıRadisson CollectionMuğla/Bodrumİşletmede
Artaş HoldingRadisson Collection Vadistanbulİstanbulİşletmede
Asfuroğlu AilesiThe Museum Hotel AntakyaHatay/Antakyaİşletmede
Astaş HoldingMandarin Oriental Bosphorusİstanbulİşletmede
Aygün Şirketler GrubuCullinan HotelAntalya/Belekİşletmede
Besa HoldingThe Bo Vue Hotel Curio Collection ByMuğla/Bodrumİşletmede
Delta Yatırım HoldingMgallery The Hotel YalıkavakMuğla/Bodrumİşletmede
Dorak HoldingHagia Sofia Mansions Curio Collection Byİstanbul/ Sultanahmetİşletmede
Kuzu GrupJW Marriott Hotel İstanbul Marmara SeaIstanbul/Ataköyİşletmede
Tamer ÇiçekLa Quinta by VVyndham İstanbul GüneşliIstanbul/Güneşliİşletmede
Tatış GrubuLa Quinta By VVyndhamMuğla/Bodrumİşletmede
The Hongkong and ShanghaiHotels  (HSH)The Peninsula İstanbulIstanbul/Karaköyİşletmede
VakkoVakko Hotel & Residence NişantaşıIstanbul/Nişantaşıİşletmede
Yeşim HattatLa Quinta by VVyndham GiresunGiresunİşletmede
Barut HotelsAnda Barut CollectionAydın/DidimMayıs 2024'te açılacak
ETSMagnet Quaarterly/Max RoyalMuğla/BodrumMayıs 2024'te açılacak
Çekçek ve Polat AileleriSheraton Hotel & Thermal Spa UşakUşak2024 sonunda açılacak
Dorak HoldingCappadocia Marriott HotelNevşehir/Kapadokya2024 sonunda açılacak
VakkoVakko Hotel Residence SumahanIstanbul/Çengelköy2024 sonunda açılacak
Aktarlı GrupThe Legacy Palace A Luxury Collection HotelIstanbul/Sirkeci2025'te açılacak
NefKempinski Hotel & ResidencesMuğla/Bodrum2026'da açılacak
NefKempinski Hotel & ResidencesSakarya/Sapanca2026'da açılacak
Astaş HoldingMandarin Oriental EtilerIstanbul/Etiler2027'de açılacak
Aygün Şirketler GrubuCullinan HotelMuğla/BodrumPlanlama aşamasında
Cengiz İnşaatBvlgari HotelMuğla/BodrumPlanlama aşamasında
Ant YapıAnthaven Otel/Residence ProjesiMuğla/BodrumPlanlama aşamasında