• 11 Temmuz 2022 17:47
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

2. yarıda gidişat hayra alamet değil

Bu yazıyı dinleyin
Fehmi Köfteoğlu 11 Temmuz 2022 2. yarıda gidişat hayra alamet değil

Son sözü başta söyleyeceğiz: Özetle, yılın ikinci yarısına girerken gidişat hayra alamet değil.

Dünya turizmi yılın ikinci yarısına girerken iki temel sorun ile karşı karşıyadır: bunlardan biri geçti derken yeniden yükselişe geçen Covid-19 vakaları, diğeri de pandemi kaynaklı personel yetersizliğidir.

Dünyada ve Türkiye’de 2022 yılına yüzyılın belası pandeminin bittiği düşüncesiyle seyahatlere konulan kısıtlamaların peş peşe kaldırıldığı bir ortamda girildi.

Seyahat endüstrisinde iyimser beklentiler oluşmaya başlamışken 24 Şubat’ta Rusya Ukrayna’ya saldırdı. Bunun üzerine Amerika ve Avrupa Birliği Rusya’ya yönelik tarihte görülmemiş yaptırım kararları aldı ve bu kararlar uygulanmaya başladı. Hedefi Rusya olarak açıklanan yaptırımlar kısa sürede bumeranga dönerek sahiplerini vurdu. Türkiye yaptırımlara katılmasa da bundan çok zarar gördü.

3-5 gün içinde biteceği sanılan Rusya Ukrayna savaşı dört ayı geride bıraktı, ne zaman biteceği konusunda kimse bir şey söyleyemiyor.

Sektör bununla uğraşırken bitti denilen Covid-19 vakaları, Çin’den başlayarak Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yeniden görülmeye başlandı.

Pandemi nedeniyle işten çıkarmaların neden olduğu personel yetersizliğinin ilk sonuçları Avrupa havaalanlarında ortaya çıktı. Havaalanlarında yaşanan kaos pandemi ortamında turizmden umudunu kesen çalışanların sektörü terk etmesiyle oluşan sorunun su yüzüne çıkmış ilk belirtisidir.

Seyahat endüstrisinin önemli ayağı olan hava ulaşımındaki sıkıntıya korona virüs salgını vakalarındaki artış eklendi.

Son dönemde Covid-19 günlük vaka sayılarının arttığı Almanya’da Robert Koch Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, 23 Haziran'da 119.360 yeni vaka tespit edildiği bildirildi.

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yaptığı açıklamada, bu yıl salgında yazın vakaların azalmayacağını belirtti.

Belçika’da Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü’nün açıkladığı verilere göre vaka sayısı yüzde 46’lık artışla 2.756’ya ulaştı.

Fransa Halk Sağlığı Kurumu’nun 23 Haziran’da açıkladığı verilere göre, bir günde 79.852 kişide virüse rastlandı. 

Hollanda’da yükselişe geçen vaka sayıları, yüzde 36 artarak günlük ortalama 4 binlere ulaştı.

İngiltere'de Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, Covid-19 enfeksiyonları yüzde 43 arttı.

İspanya'da Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, iki hafta önce yüzde 5,5 olan Covid-19 hastalarının hastanelerdeki doluluk oranı, yüzde 6,35'e yükseldi.

İtalya'da salgına ilişkin verileri paylaşan GIMBE Vakfı’na göre, ülkede 15-21 Haziran döneminde 255.442 yeni vaka tespit edildi. 

Yunanistan'da 12 Haziran’da tespit edilen vaka sayısı 3.682 iken 22 Haziran’da 10.528’e yükseldi.

Özetle, yılın ikinci yarısına girerken gidişat hayra alamet değil.