• 15 Haziran 2023 08:28
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizm bu yaz ekonominin dinamizmi olacak

Bu yazıyı dinleyin
Şeref Oğuz 15 Haziran 2023 Turizm bu yaz ekonominin dinamizmi olacak

Gözümüz kulağımız döviz hareketlerinde. Zira son günlerde hem döviz kurları hareketli hem de hava trafiğimiz… Tatil bölgelerine rezervasyonların artması turizm sezonu ve ulaştırma sektörü için umut verici... Yıllık 30-35 milyar dolar gelirden bahsediyoruz. Hiç de yabana atılası bir döviz geliri değil.

Döviz getiren kanalları beslemeli ve canlandırmalıyız. Çünkü dövize olan ihtiyacımız çok fazla. Zira ekonominin stresini alacak ana argümanlardan biri de bu... Birçok sektörü de besliyor turizm; istihdam yaratıyor. Otellerde, restoranlarda, tur rehberliği ve diğer turizm hizmetlerinde iş fırsatları oluşturuyor. 

Ulaştırmada atılım sürer mi?

Turizmle bağlantılı sektörler de hareketli. Bu yılın sektörleri arasında ulaştırma öne çıkıyor. Bildiğiniz gibi pandemi, savaş derken en diplerde seyreden bu sektör hızla yükselişe geçti. Şimdi de yüksekten uçuyor. Unutulmamalı ki; sürekli zirvede kalamazsınız ancak diğer koşullar uygun olduğu takdirde istikrarınızı korursunuz.

Ayrıca şu andaki derdimiz döviz likiditesi… Zaten Şimşek ve Erdem ikilisinin birincil görevi de bu; dışarıdan döviz getirmek. Sıcak para mı olur ılık para mı olur soğuk para mı olur, fark etmez. Yeter ki döviz olsun ve ekonomiyi durma noktasına getiren döviz darboğazını en kısa sürede aşabilelim.

İKİ SORU İKİ CEVAP
Sadece turizme bel bağlanabilir mi?

Turizm sektörü öncelikli ve önemli bir sektördür ve ekonomiye hayati katkılar sağlar. Ancak, sadece turizme bel bağlamak yerine, diğer sektörlerle tamamlayıcı bir şekilde düşünmek önemlidir.

Döviz kaynaklarımızı güçlendirmeliyiz

Döviz basamıyoruz; kaynaklarımız ise belli: Turizm, ihracat ve yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın gelirleri... Bunlar içerisinden ihracat gelirlerimizi artırabiliriz ya da turizm gelirlerimizi tırmandırabiliriz. Bu da bizim ihracatçının dövizine el koymaktan vazgeçmemize, turizm sektörünün finansal ihtiyaçlarını karşılamaya öncelik vermemize bağlı.