• 09 Mart 2022 09:11
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Yaptırımlar ve Aklıselim

Bu yazıyı dinleyin
Fehmi Köfteoğlu 09 Mart 2022 Yaptırımlar ve Aklıselim

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı üzerine Avrupa Birliği (AB) bu ülkeye yönelik geniş kapsamlı yaptırımlar uygulama kararı aldı. 

Bu kapsamda AB üyesi ülkeler hava sahalarını Rusya’ya kapattı. Rusya da aynı yöntemle buna yanıt verdi. Putin yaptırımlar için ‘Savaş ilanı gibi’ dedi.

Yaptırımlar kapsamında, Sovyetler Birliği’nin dağılması sırasında özelleştirme adı altında kamu varlıklarını ele geçirerek olağanüstü varlıklı kişiler haline gelen, siyasi anlamdaki ‘Bir azınlığın yönetimi’ni ifade eden  ‘Oligarşi’nin ekonomideki ifadesi olan Oligarkların Avrupa ülkelerindeki varlıkları donduruldu, bu kişilerin o ülkelere girişleri yasaklandı.

Bu oligarklardan biri olan Alexei Mordashov bugünün Avrupa seyahat endüstrisinin en büyük grubu olan TUI’nin yüzde 34’üne sahip, aynı zamanda grubun Denetim Kurulu üyesidir. Yaptırım kararı üzerine Mordashov’a TUI’nin denetim Kurulundan ayrıldı.

AB ve Amerika’nın yaptırım kararının amacı Rusya’yı çökertmektir. Bunun gerçekleşmeyeceği ise somut örneklerle ortada.

Bu konuda bilgi ve birikimi ile çıktığı her TV programında izleyenleri bilgilendirirken konuşmacıları da etkileyen değerli dostum Prof. Dr Barış Doster yerinde ve önemli bir noktaya dikkat çekerek şu anımsatmayı yaptı.

Amerika; Küba’ya, İran’a, Suriye’ye, Vanezuella’ya yıllarca yaptırım uyguladı. Bundan dolayı o ülkeler çocuklarına ilaç bile alamayacak duruma getirilerek sıkıntıya sokuldu, ama yaptırım nedeniyle o ülkelerden hiç biri çökmedi.

Bu yaptırımlar da böyle olacak.

Nitekim Avrupa turizminin en büyük Grubu TUI’nin en büyük ortağı olan Mordashov’a getirilen yaptırım üzerine yapılan açıklamada bunun Avrupa seyahat pazarı, dolayısıyla tam toparlanma umudu beliren Almanya turizmi ve lokomotif grup TUI’ye zarar vereceği bildirildi. Zira TUI küresel salgın (Pandemi) nedeniyle içine düştüğü mali sıkıntıyı Mordashov’un aktardığı taze kaynak ile atlattı. TUI bugün Mordashov sayesinde ayaktadır.

Tek başına bu örnek ve sevgili Barış Doster’in anımsatması, yaptırımlar ile amaçlananın gerçekleşmeyeceğini görmek için yeterlidir.

Bu noktada Türkiye şu ana kadar doğru bir tavır takınmıştır.

Yürütülen çalışmalar kapsamında Rusya’daki Türk kökenli tur operatörlerinin havayolu şirketlerine ait 120 uçağı da kapsayan sorunları aşmak için iki ülke ortak çaba harcıyor. Aklıselim ile soruna çözüm bulunabilir. 

Bu da; tek tek firmalar, iki ülke; Türkiye ve Rusya ile Avrupa’nın da yararınadır.