• 29 Haziran 2022 11:40
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

AB’nin Türkiye’nin 'Turkaegean'ı kullanmasına onay Yunanistan’ı kızdırdı

Bu haberi dinleyin
29 Haziran 2022 AB’nin Türkiye’nin 'Turkaegean'ı kullanmasına onay Yunanistan’ı kızdırdı

Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi'nin (EUIPO) 'Turkaegean' ın Türkiye'nin kampanyalarında ticari marka olarak kullanılmasına onay vermesi,'ı kızdırdı. 

Karara göre Türkiye, 16 Temmuz 2031'e kadar TV, radyo, online, konaklama ve araç kiralama dahil tüm reklam kampanyalarında ve diğer alanlarda 'Turkaegean' terimini kullanabilecek.

Konu Türkiye'nin “Türkiye'nin Mutluluk Sahili” kampanyasını başlatmasıyla gündeme geldi.

Yunan dilbilimci Prof. Georgios Babiniotis. eski Yunancada "Ege" teriminin Ege Denizi'ni ifade ettiğini ve 16. ve 17. yüzyıllarda Türklerin buna "Rumların Denizi" adını verdiğini savunarak Akdeniz'i 'mavi deniz' ve Ege'yi 'Türk Ege' olarak tanımlanarak bu yönde yürüülen faaliyetler olduğunu bu nedenle karara itiraz edimesi gerektiğini söylüyor.

Turizmı Vassilis Kikilias , Yunan hükümetinin prosedür ve karara karşı yasal işlem başlatacağını söyledi. Kikilias, Türkiye'den gelen gezginlerin "Yunan adalarını… Midilli, İstanköy, Sakız ve Samos'u doldurduğunu ve'a oy verdiklerini" belirterek, siyasi liderlerin belki de eylemlerini yeniden düşünmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yunan Hükümet Sözcüsü Yiannis Economou da,'ın yasal işlem başlatacağın belirterek ticari markayı "AB'nin onaylamadığını", ancak sınai mülkiyeti, ticari markaları vb. güvence altına alan bir ofis olduğunu ekledi.

Eski dışişleriı Georgios Katrougalos twitter hesabından AB kararının özellikle Türkiye'nin'a karşı süregelen saldırganlık sergilediği bu dönemde "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

EUIPO, AB üye ülkeleri tarafından finanse ediliyor. Yönetim kurulu, her ülkeden bir, Komisyon'dan iki ve Avrupa Parlamentosu'ndan bir temsilciden oluşuyor.

Türkiye, söz konusu terimin kullanılması için Temmuz 2021'de EUIPO'ya başvurmuştu. AB ofisi başvuruyu geçen yıl Aralıkında onayladı. Konuyla ilgili olarak ABD ticari marka ofisine yapılan başvuru ise reddedildi.

Soruşturma emri verildi

Bu arada Kalkınma ve Yatırımı Adonis Georgiadis, Ticaret Genel Sekreterliği altında faaliyet gösteren'ın Ticari Marka Ofisi'ndeki çalışanların ihmali için bir soruşturma ve olası sorumluluk emri verdi.