• 25 Kasım 2020 09:10
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

AB üyesi ülkelerde oteller Booking.Com’a karşı yerel mahkemede dava açabilecek

Bu haberi dinleyin
25 Kasım 2020 AB üyesi ülkelerde oteller Booking.Com’a karşı yerel mahkemede dava açabilecek

Rezervasyon sistemi Booking.Com’un otellere imzalattığı sözleşmeler hakkında önemli bir gelişme oldu.

Oteller sözleşmede yer alan haksız rekabete neden maddelerin iptali için yerel mahkemelerde dava açabilecek.

Booking Com hakkında konuyla ilgili davalar ancak şirketin merkezinin bulunduğu Hollanda’da açılabiliyordu.

Almanya’da bir otel şirketi bulunduğu yerde açtığı davanın reddedilmesi üzerine konuyu Adalet Divanı’na taşıdı.

Adalet Divanı’ndan Booking Com’un otellere imzalattığı sözleşmede yer alan ve son yıllarda peş peşe davalara konu olan ‘En iyi fiyat’ maddesinin iptali için AB üyesi ülkelerdeki otellere bulundukları yerde, yerel mahkemede  dava açma olanağı sağlayan karar çıktı.

Almanya’da Booking.com ile sözleşmesi olan otel işletmecisi Wikingerhof GmbH sözleşmede yer alan "En iyi fiyat” maddesinin haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle 2009 yılında’da Landgericht Kiel İlk Derece Mahkemesi’nde Booking Com ile ilgili dava açtı.

Dava otelcinin aleyhine sonuçlandı. Oberlandesgericht Schleswig Temyiz Mahkemesi’ne götürülen dava için üst mahkeme de  bölgesel yargının bu yönde yetkili olmadığı davanın Booking.com’un merkezinin olduğu Hollanda’da açılması gerektiğine karar verdi.

Davacı konuyu Adalet Divanı'na götürdü. Adalet Divanı davacının Booking.com aleyhine iddialarının, ulusal hukuka göre sınıflandırılmasına bakılmaksızın, rekabet hukuku ışığında değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi.

Adalet Divanı’nın bu kararı Booking Com’un otellere imzalattığı sözleşmede yer alan ve son yıllarda peş peşe davalara konu olan ‘En iyi fiyat’ maddesinin neden olduğu haksız rekabet gererkçesiyle her otele bulunduğu yerde dava açma olanağı sağlıyor.