Amasya Valisi içkili işletme istemiyor. Yücel “Meslek örgütleri tavır almalı”

Amasya'da son yıllarda içkili turizm işletmeleri bir bir kapanırken 70 yıllık Ali Kaya Restoran da kepenk indirdi. Turizmciler, Vali Yılmaz Doruk'un içkili işletmelere karşı tutumunu eleştirerek, turizmin yok olma sürecine girdiğini belirtti.
Yücel: Meslek örgütleri ortak tavır almalı, açıklama yapmalı
54.Hükümet döneminin Turizm Bakanı ve Turizm Gazetesi yazarı Bahattin Yücel, bu konularda sekgtör kuruluşlarının ortak tepki göstermesini istedi.
Yücel meslek örgütleri başka konularda farklı düşünebilişr ama bı konularda ortak tavır almalı dedi.
Yücel AKP’nin bu yöndeki girişimlerini anımsatarak çeşitli uygulama ve açıklamalarla bu yönde ortam oluşturulmak istendiğini belirterek sektörün buna karşı birlikte hareket ederek bu yöndeki girişimleri karşı tavıralmasının önemli olduğunu söyledi.
Ruhsatlar iptal ediliyor
Artı Gerçek'ten Mehmet Menekşe'nin haberine göre; Amasya'da turizmciler son yıllarda içki ruhsatı alamamaktan ve içkili işletmelerin teker teker kapanmasından şikayetçi. Turizmciler Amasya Valisi Yılmaz Doruk'un tutumunu eleştirirken, geçtiğimiz hafta TÜGVA, İHH, Ensar Vakfı gibi iktidara yakın dernek ve vakıfların da aralarında bulunduğu Gönüllü Kuruluşlar Birliği (GÖKBİR) yaptığı açıklamayla içkili işletmelerin kentin manevi atmosferine zarar verdiği iddiasıyla kapatılmasını istedi. Kentte son yıllarda içkili hizmet veren Grand Pasha, Strabon Bar gibi turistik tesislerin ruhsatları iptal edildi.
Avukatlar Evi'ne de içki ruhsatı verilmedi
Bunun son örneği de 70 yıldır hizmet veren, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası Ali Kaya Restoran oldu. Mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait Ali Kaya Restoran'a kira sözleşmesinin dolmasının ardından tahliye yazısı gönderildi.
Ali Kaya Restoran İşletme Müdürü Davut Keleş "Dedem bu işletmeyi 70 yıl önce kurmuş ve bugüne kadar Amasya turizmine katkı sağlamış bir işletmeyiz. Vali Beyin içkili işletmelere karşı tutumu belli. İçkili restoran, otel istemiyor. Amasya'ya gelen yabancı turistlerin yüzde 80'i buraya gelir, Amasya manzarası izleyerek yemeğini yer, içkisini içer. Sırf içki karşıtlığı ile hareket edip, buraların kapatılması, bir yaşam tarzına da karşı olmaktır" diye konuştu.
Proje yok, yasak var
Amasya Turizm Derneği Başkanı Emre Mısırlı da "Tanıtım, fuar, hedef, plan, proje yok; yasak var, kapatma var, sözleşme iptali var. Amasya'yı hiç kimsenin kendi öznel değerleri ile dar kalıplara sokmaya hakkı yoktur. Hiç kimse Amasya'ya ve AmasyalInın yaşam tarzına yönelik dayatmalara kalkmamalıdır. Ali Kaya bir Amasya markasıdır. Orası sadece bir lokanta değil, şehrin turizm merkezidir. Orayı yıkmak sadece bir restoranı kapatmak anlamına gelmez, turizm damarını kesmek anlamına gelir" dedi.