• 02 Eylül 2022 00:22
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Amerikan vizesinde bekleme süresi hangi ülkede ne kadar?

Bu haberi dinleyin
02 Eylül 2022 Amerikan vizesinde bekleme süresi hangi ülkede ne kadar?

ABD Dışişlerilığı’nın sitesine göre Türkiye’den turist olarak Amerikan vizesine başvurmak isteyenler 206 gün sonrasına randevu bulabiliyor. 

Peki, ABD vizesine randevu için hangi ülkede ne kadar bekleme süresi var? Avrupa’ya gitmek için gereken Schengen vize başvurularında nasıl sıkıntılar yaşanıyor?

ABD Dışişlerilığı’nın internet sitesi vize randevusu için her ülkedeki “beklenen bekleme süresi”ni gösteriyor. Veriler sürekli güncelleniyor. 31 Ağustos 2022 itibariyle İstanbul’da turist vizesi randevusu için 206 gün beklemek gerekiyor. Listede Türkiye’den çok daha fazla beklenen ülkeler bulunurken bu sürenin çok daha az olduğu ülkeler de var. Seçilmiş bazı ülkelerde vize randevusu bekleme süresi gün olarak şöyle: Kenya 695, Ermenistan 648, Hindistan 629, Arjantin 590, Brezilya 440, 399, Ürdün 322, Gürcistan 282.

ABD'den Türkiye'de vize kapasitesini arttırma sözü

Fransa’da 520,’da 338 gün ancak bu ülke vatandaşları vizeden muaf

Avrupa Birliği’nin bazı ülkelerindeki bekleme süresi de Türkiye’den fazla. Ancak Bulgaristan ve Romanya gibi istisnalar hariç AB ülkelerinin vatandaşları ABD’ye turist olarak gitmek için vizeye ihtiyaç duymuyor. Bu kişilerin online form doldurmaları yeterli. Dolayısıyla bu ülkelerdeki bekleme süreleri bu ülkelerinin vatandaşlarını ilgilendirmiyor. Sadece bu ülkelerde oturum sahibi olarak yaşayan diğer ülke vatandaşlarını kişileri kapsıyor.

Fransa’da Amerikan turist vizesi için randevu bekleme süresi 520 gün. Bu süre’da 535 gün,’da 338 gün, Macaristan’da ise 225 gün. Diğer bazı Avrupa ülkelerinde ise şöyle: İtalya 182, 166, Avusturya 120, İrlanda 97 ve 46.

Bulgaristan ve Romanya AB üyesi olmasına rağmen bu ülkeler vize muafiyet listesinde yok. Ancak iki ülkede de beklenen süre 65 gün.

Yüksek talep nedeniyle yaz sonuna kadar Schengen vizesi randevusu alınamıyor

Türkiye’den daha iyi durumdalar: Fas, Cezayir, Azerbaycan, Tayland

ABD vizesi gereken ancak Türkiye’den çok daha az bekleme süresi olan ülkeler de var. Bazı ülkelerde gün sayısı şöyle: Cezayir 156, Suudi Arabistan 129, Fas 100, Azerbaycan 75, Malezya 56, Kazakistan 36, Tayland 5 ve Çin 2.

Amerikan vizesinde karar verilme süreci ise çok kısa. Çoğu zaman randevuya gidilip evraklar verildiği gün karar veriliyor ve diğer gün pasaportlar kargoya teslim ediliyor.

Türkiye’den gidecek öğrenciler zor durumda

Öğrenciler veya değişim programları ile ABD’ye gitmek isteyenlerin ise “öğrenci/değişim programı” vizesi alması gerekiyor. Bunun için muafiyet bulunmuyor. İstanbul’da öğrenci vizesi randevusu için 135 gün beklemek gerekiyor. Öğrenciler 4,5 beklemek zorunda. Bu durum öğrencileri zor durumda bırakıyor. Çünkü baharlarında kabul belgelerini alsalar eğitimlarının başlamasına kadar bu süre yeterli değil.

Avrupa ülkelerinde ise bu süre çok daha az: 77, Macaristan 40, Avusturya 21, 18, İtalya 10, Fransa 8, 7,’de 4 gün.

Seçilmiş bazı ülkelerden Ermenistan’da 617, Hindistan’da 458 ve Kenya’da öğrenciler 402 gün beklemek zorunda.

ABD Dışişlerilığı yetkilisi Türkiye'de ABD vizesine başvuran vatandaşların uzun süreler bekletilmesinin iki ülke ilişkilerine zarar vermesini istemediklerini ve vize kapasitesini artırmak için yenilikçi yollar aramayı sürdüreceklerini açıkladı.