• 16 Temmuz 2023 00:47
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

AnadoluJet’in adı değişti ‘Düşük maliyetli’ Pegasus’a rakip olacak

Bu haberi dinleyin
16 Temmuz 2023 AnadoluJet’in adı değişti ‘Düşük maliyetli’ Pegasus’a rakip olacak

Türk Hava Yolları’nın (THY) uzun süredir beklenen alt marka AnadoluJet’i ayrı bir şirket haline getirme girişimi gerçekleşti. THY’den Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada şirketin adının AJet olarak değiştirildiği bildirildi.

KAP açıklaması

Yönetim Kurulumuzca Ortaklığımızın AnadoluJet markasının global standartlarda düşük maliyetli hava yolu olarak faaliyetlerine devam edebilmesi ve pazardaki rekabetçi konumunu güçlendirebilmesi amacıyla faaliyetlerinin yüzde 100 Türk Hava Yolları iştiraki olarak kurulacak olan “AJet Hava Taşımacılığı Anonim Şirketi” altında devam ettirilmesine karar verilmiştir.

Pegasus’a rakip mi olacak

THY’nin bu girişimiyle Pegasus’a rakip çıkarttığı konuşuluyor.

THY, iç hat operasyonunda daha uygun fiyata yolcu taşımak ve yolcu hareketliliğini artırmak üzere 2008 yılında AnadoluJet‘i kurdu. THY’nin ilk teslim 737-800 tipi uçakları AnadoluJet’e kaydırdı. Kabin tamamen ekonomi sınıfı haline getirildi.

Ayrı bir şirket kurulumunun ardından uçuş operasyon yetkisi alınacak. Normalde bu adım yaklaşık 6 ay sürüyor. Ardından da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) farklı meydanlar için slot verecek. Özellikle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ciddi öneme sahip.

Beklenen operasyonu Bolat yaptı

AnadoluJt yolcuya uygun fiyatlı bilet sundu. Bu yaklaşım yolcudan kısa sürede karşılık buldu. Ancak şirketin yolcu açısından THY ile ayrışması uzun zaman aldı.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’ın olması ile birlikte uzun yıllardır sürüncemede kalan AnadoluJet tekrar atağa geçti. Havacılıktaki toplanma ile birlikte filoya 737MAX, A321neo gibi daha yeni uçaklar katılmaya başlandı.

AnadoluJet için ataklar

Maliyetlerin daha dikkatli takip edilmesi, büyüme, çevre ve Avrupa ülkelerinde açılan yeni hatlarla birlikte AnadoluJet atağa kalktı. Halen AnadoluJet filosunda 81 adet uçak var. Bunun 12 adedi A321neo, 4 adedi A320neo ve 8 adedi B737-8max olmak üzere toplam 24 adedi yeni nesil uçaklar.

Hedef, teslim edilecek 6 737 MAX ve diğer uçaklarla birlikte önümüzdeki yıl 100 uçaklık filoya çıkabilmek.

AnadoluJet özelleşebilir mi?

Bir süredir konuşulan THY’nin Katarlılara satılacağı iddialarının da AnadoluJet için yapılan bu operasyon işe ilişkili olabileceği konuşuluyor. THY’nin borsaya açık şirket olduğu bu nedenle özelleştirilmesini zor olduğu buna karşılık bünyesindeki AnadoluJet’i ayrı bir şirket halin getirerek bu işi yapmak istediğinin düşünüldüğü konuşuluyor.