• 20 Nisan 2021
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

DER’den TUI’ye: Devlet, yaşayamayacak şirketlerin bakımını üstlenmesin

Bu haberi dinleyin
20 Nisan 2021 DER’den TUI’ye: Devlet, yaşayamayacak şirketlerin bakımını üstlenmesin

Almanya seyahat pazarının 3. Büyük grubu, Rewe bünyesindeki DER Touristik hükümet talimatıyla TUI’ye sağlanan 4.3 milyar Avroluk desteğin peşini bırakmıyor.

DER CEO’su Sören Hartman grubunun faaliyet raporu sonuçlarını açıklarken DER Touristik Group olarak ana şirketin desteği sayesinde, devlet yardımı olmadan çalıştıklarını belirterek lafı TUT’ye sağlanan kredi desteğine getirerek “Seyahat şirketlerine yönelik devlet yardımlarının sektörümüzdeki işlerin ve yapıların korunmasına yardımcı olursa kabul edilebilir. Kredilerin geri ödenmesi gerekir. Tersi durumda haksız rekabet olur” dedi.

TUI Almanların değil. En büyük 10 hissedar yabancı

DER’in bünyesinde bulunduğu Rewe Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Lionel Souqe de devletin 4,3 milyar Avroluk devlet yardımı sağladığı TUI'nin en büyük on bir hissedarı arasında hiçbir Alman yatırımcının bulunmadığına dikkat çekerek “TUI’nin en büyük Rus hissedar Alexej Mordaschow, İspanyol otel grubu Riu ve Mısır turizm şirketi Hamed El Chiaty dışında, Londra borsasına kayıtlı şirketin ana hissedarlarının Anglo-Sakson fonları ve finansal yatırımcılardır” dedi.

TUI’ye sağlanan krediler dönmezse

“TUI zaten bazı durumda” diyen Lionel Souqe, devletin varlığını sürdüremeyecek konumdaki şirketlerin bakımını yapmaması gerektiğini, tersi durumda bunun pazarın konsolidasyonunu engelleyeceğini söyledi.

Lionel Souqe, kamu kredi kurumu KfW’nin TUI’ye sağladığı kredilerin tam olarak geri ödenmesini istedi.

Bu arada DER’in DER’in 2020 yılı kaybını 390 milyon Avro olarak açıklandı. 

Konuyla ilgili bilgi veren Sören Hartman şunları söyledi:

“Tahmin yapmak zor. Devam eden seyahat kısıtlamaları olumsuz bir etkiye sahip olmaya devam ediyor, ancak yine de hedefe ulaşabiliriz. Yaz tatillerinin son iki haftası ve Eylül ve Ekim için birçok rezervasyon alındı. 

Rewe Group'un satışları yüzde 73,9 düşüşle 1,3 milyar Avro'ya gerilemiş olmasına rağmen, 2020 yılında döviz kuru etkilerine göre düzeltilmiş yüzde 23,9 artarak 68,2 milyar Avro arttı. 

Kendimize empoze ettiğimiz ekonomik hedeflerimize ulaşmayı başardık.

DER’in 2020 yılı kaybını 390 milyon Avro olarak açıklandı. 

DER, 300'den fazla çalışanı işten çıkardı Almanya’da 40, yurtdışında 80 seyahat acentesini kapattı.

DER bu arada  Aldiana'nın yüzde 50'sini  satın aldı.