• 17 Ağustos 2023 08:59
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

"Doluluk oranlarındaki azalmanın tek nedeni Airbnb değil”

Bu haberi dinleyin
17 Ağustos 2023 "Doluluk oranlarındaki azalmanın tek nedeni Airbnb değil”

Gelen ziyaretçi sayısı arttığı halde özellikle üst segment otellerin yüksek sezonda bile doluluk oranlarının beklendiği düzeyde olmaması ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Antalya'ya bu yılın 7lık döneminde gelen 8 milyon 100 bin turistin 6.5 milyonu otellerde konakladı. Otellerde konaklamayan 1.6 milyon kökenli turist, kiraladığı 100 bin evde kaldı. 

İstatistik yok

Ekonomi Gazetesi’ndeki Fikri Cinokur’un konuyla ilgili haberinde sorunu değerlendiren Antalya Kent Konseyi Çalışma Grubu Sözcüsü ve NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz, Antalya'ya gelen turist sayısının bilindiğini, ancak otel dışı konaklamayla ilgili bir istatistik olmadığını söyledi. Yavuz, şöyle konuştu: "10 yıl önce ile gelenler otele,siz gelenler değişik konaklama alternatiflerine yöneliyorlardı. Bu yeni bir durum değil. 1,6 milyon turist otelde kalmamış. Bunun tek bir sebebi yok. 

Ekonomik soru ve değişen turist profili 

Pandemiden sonrade de radikal değişimler oluyor. Bakış açısı ve ekonomik durum tatilin şeklini belirliyor. Sadece Airbnb olayı ve burada kiralanan ev konusu değil. Kiralanan evler otelin alternatifi olamaz. Konunun daha çok genel ekonomik zorluklar ve değişen turist profili ile ilgisi var." 

TÜROB Başkanı Eresin birden çok neden var

İstanbul’daki otelcilerin oluşturduğu Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin de doluluk oranlarındaki, düşüşün tek nedeninin günlük evler olmadığını söyledi.

Günlük kiralanan evler aracılığıyla gerçekleştirilen kayıt dışı otelcilik faaliyetlerindeki büyük artışın bu yıl otel doluluk rakamlarını ciddi olumsuz etkileyen gelişmeler arasında olduğunu belirten TÜROB Başkanı Eresin kayıt dışı günlük kiralık evler sıkıntısının geçmişte de bir dönem çok arttığını ancak her anlamda alınan tedbirlerle kontrol altına alındığını söyledi. 

Bu yolla kiralanan 60 bine yakın ev olduğunun belirtildiğini söyleyen Eresin şunları söyledi:

''Otellerdeki kan kaybının tek sebebinin günlük kiralık evler değil. Genel seçimlerin sektörümüzü negatif yönde etkileyeceği ve özellikle talebe yönelik ertelemelere yol açabileceğini öngörmüştük. Bunun yansıması olarak da beklentimiz yılın ikinci yarısıyla birlikte talepte artış olacağı ve sektörde konaklama rakamları yukarı doğru gidecek grafiklerin oluşacağı yönündeydi. Ancak maalesef genel seçim sürecinin negatif etkisi ve 11rı şehrimizde yaşanan elim depremlerin sonucu olarak bu talebe yönelik ertelemeler birden kesinleşen iptallere dönüştü ve deprem bizim gündemimiz olduğu sürece dünya medyası da bunu kullanmaya devam etti. Sonuç olarak, o dönem depremler sonrası gelen iptallerin yanı sıra yeni talepler de alamadık. Özellikle şehir otellerinde yılın ikinci yarısında turist giriş sayıları hedeflere uygun olarak gelmeye başladı ancak kalış süreleri geçtiğimiz yıllarla karşılaştırıldığında oldukça kısaldı.''

"Kiralanan evler kayıt dışı" 

Antalya'ya bu yılın 7lık döneminde gelen 8 milyon 100 bin turistin 6.5 milyonu otellerde konakladı. Sektör temsilcileri, otellerde konaklamayan 1.6 milyon kökenli turistin, kiraladığı 100 bin evde kaldığını söyledi. 

Antalya'da'dan ve Rusça konuşan ülkelerden gelenlerin kiraladıkları 100 binden fazla konut olduğunu söyleyen Türkiye Seyahatleri Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölgesi Başkanı Rıza Perçin, "Bu ülkelerden gelen turistin yüzde 17-18'i yani 1,6 milyon kişi bu konutlarda kaldı. Bu sadece Akdeniz'de değil tüm Türkiye'de oluyor. 

"Rus turist sayısı azaldı" 

" Türkiye'de yabancıya satılan her 100 konuttan 38'inin Antalya'da gerçekleştiğini ifade eden TÜRSAB önceki dönem yönetim kurulu Üyesi Hamit Kuk da “2019 yılının ilk 6 ajanda Türkiye'ye gelen Rus yolcu sayısının 2,7 milyon. 2023'ün ilk yarısında Rus turist sayısı 2,6 milyon civarında kaldı" diye konuştu.